anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

AniaX- mój punkt widzenia...

profile.country.en_GB.title
AniaX-----
Początkujący

AniaX- mój punkt widzenia...

Witam...
Troszkę moich wypocin zamieszczę w galeryjce i postaram się uzupełniać o kolejne zdjątka
Mam tylko prośbę abyście komentowali zdjęcia i wyrażali swoje zdanie na ich temat. Każda uwaga dla mnie będzie cenna gdyż pozwoli na rozwijanie się moich zdolności :)

Buziaki i miłego oglądania

57 ODPOW. 57
AniaX-----
Początkujący

ostatni

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

55 bardzo efektowne ale najbardziej podoba mi się 47.

AniaX napisał(a):

Miałam minutkę czasu na L4 to się dobrałam i uczyłam nowego aparatu i szkiełka co mi je mąż na pocieszenie kupił :)
Znaczy robione A77 i 50/1.8
Licze na jakieś uwagi :)

A co do uwag to jam niegodny aby je wygłaszać ale przyparty do muru przez Ciebie powiem tak: zdjęcia ogólnie wyglądają na lekko nieostre, być może po interpolacji nie podostrzasz plików.

profile.country.PL.title
martha.
Użytkownik

Uwielbiam Twoje kociaste, śliczne są :c87 zazdraszczam, że tak ładnie Ci modelują.Moja zołza niestety do łakomczuchów nie należy więc jedzeniem nijak mogę ją do pozowania przekonać :rolling_eyes:
jednak tak jak zaznaczył Piotruso, zdjęcia wydają się nieostre.

AniaX-----
Początkujący

Bardzo Ci dziękuję za odwagę :):):):)
I absolutnie to nie jest tak że ja kogoś przypieram, ja się ciągle uczę i warto jest posłuchać innych..

A co do tej nieostrości jakbyś mógł coś więcej bo nie bardzo rozumiem, dla mnie najlepiej na przykładzie. A jeśli chodzi o ogólną ostrość to jest to cholernie trudne zadanie przy nich... jest to możliwe tylko kiedy śpią

AniaX-----
Początkujący

Z tym pozowaniem to nie jest tak do końca... najwięcej zdjęć ma Wiertosław bo on faktycznie takie pozy przed aparatem strzela że sikanie po nogach murowane... Franio czuje się speszony i ucieka jak tylko się zbliżam z aparatem, muszę to robić albo znienacka albo dać jaki ekwiwalent poniesionych strat moralnych..

Co do głębi to faktycznie jest płytka ale długie czasy przy nich to masakra wiec pracowałam przesłoną , a starałam się wykorzystać tylko naturalnie wpadające słonko przez okno

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

AniaX napisał(a):

Bardzo Ci dziękuję za odwagę :):):):)
I absolutnie to nie jest tak że ja kogoś przypieram, ja się ciągle uczę i warto jest posłuchać innych..
A co do tej nieostrości jakbyś mógł coś więcej bo nie bardzo rozumiem, dla mnie najlepiej na przykładzie. A jeśli chodzi o ogólną ostrość to jest to cholernie trudne zadanie przy nich... jest to możliwe tylko kiedy śpią

To była taka próba żartu ale jak widać nawet i to mi nie wychodzi :cry: .
Zmniejszenie zdjęcia to, niestety, redukcja pixeli składających się na obraz z aparatu. Gdy robisz zdjęcie aparatem ma ono wymiary 6000x4000 pix. Gdy je zmniejszasz do pokazania na forum to musisz (program to robi) zmniejszyć 24 000 000 pixeli do ilości 426 400 pixeli. Program więc musi zastąpić kilkanaście a nawet kilkadziesiąt pikseli jednym o jakiejś średniej wartości wyliczonej na podstawie zastosowanego algorytmu interpolacji. W związku z tym zdjęcie staje się mniej szczegółowe, mniej ostre. Wrażenie ostrości można poprawić stosując wyostrzanie poprzez powiększenie kontrastu na krawędziach. Oczywiście, szczegółów nie przybywa na takim zdjęciu ale ogólne wrażenie jest lepsze. Tak więc warto najostrzejsze zdjęcie wyostrzyć po zmniejszeniu.

AniaX napisał(a):

Co do głębi to faktycznie jest płytka ale długie czasy przy nich to masakra wiec pracowałam przesłoną , a starałam się wykorzystać tylko naturalnie wpadające słonko przez okno

Dzięki płytkiej GO możesz pokazać szczegóły, skoncentrować uwagę widza na elementach, na które chcesz aby oglądający zauważył. Płytka GO jest niekiedy bardzo pożądana. Ale z drugiej strony niesie ze sobą kilka niebezpieczeństw właśnie co do ostrości zdjęcia: bardzo łatwo można zmienić płaszczyznę ostrości nawet przez delikatne bujnięcie aparatu, wychodzą niedoskonałości optyki (szczególnie co do ostrości).

AniaX-----
Początkujący

Nooooo i teraz to ja rozumiem :):):):):)

Piotruś ja biorę to z wielką życzliwością z twojej strony, tylko to są mankamenty rozmowy w internecie :)

AniaX-----
Początkujący

No dobra to kolejna wrzuta i powtarzam się... kto chce niech komentuje, obiecuje każdy przeczytam :)