anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kris - analogowo

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kris - analogowo

:c37

od jakiegoś czasu planowałem pokazać szerszemu gronu, kilka swoich zdjęć, które wykonałem/wykonam analogowo. Będę się starał napisać czym sfotografowane, ale to nie jest łatwe - nie ma EXIfów (są z głowy) :P
A w związku z dzisiaj odebranymi skanami ze średniego formatu (6x6), zmotywowałem się do założenia tego albumu właśnie dzisiaj. Dodam, że analogowa fotografia ma 4 piękne aspekty:
- nie zobaczysz od razu efektu, nie wprowadzisz korekcji ekspozycji po zobaczeniu zdjęcia na LCD
- obraz nie jest sterylny, ziarno, nieostrość, nie do końca trafiona GO - coś co dla wielu jest powodem do usuwania zdjęć, dla mnie jest czymś fajnym. Bo te rzeczy to drobnostki. Liczy się kadr. Chwila. Światło, a nie megapixele, żyletka jak z macrówki przymkniętej do f/11, czy kolory rodem z disneyowskiej bajki
- tanim kosztem można korzystać z pełnej klatki lub ze średniego formatu
- te oczekiwanie na efekty. Zanim film się skończy mija dzień, tydzień, miesiąc, rok. Różnie bywa. Fajnie jest po długim okresie zobaczyć co się fotografowało. Fajnie jest dopiero po jakimś czasie zobaczyć, czy dobrze się naświetliło, czy to co widzieliśmy jest tak sfotografowane jak tego chcieliśmy. Świetne. Potrafi zdołować, ale też potrafi zmobilizować

zachęcam wszystkich do korzystania z fajnej możliwości jaką jest korzystanie z obiektywów systemowych (pełnoklatkowych) wraz z analogowymi lustrzankami z bagnetem :c56

zacznę od średniego formatu. PetaconSIX TL. Film: Fuji Color iso 160.
zamieściłem dane, które pamiętam w "exifa"

profile.country.pl_PL.title
colorful-----
Początkujący

Jedyne, które mi się podoba to 4. Tylko na nim widać moim zdaniem magię analoga. Pozostałe równie dobrze mogła "wypluć" cyfra.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

:thumbsup:
Moim zdaniem, 4 mogłaby być tym zdjęciem z największym "mejdżikiem", ale nie podoba mi się dość nienaturalnie ułożona prawa ręka. A więc najbardziej podoba mi sie 1. Potem 3, i nieważne, że cyfra też mogła dać podobny obrazek.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tadeusz napisał(a):

:c1
Moim zdaniem, 4 mogłaby być tym zdjęciem z największym "mejdżikiem", ale nie podoba mi się dość nienaturalnie ułożona prawa ręka. A więc najbardziej podoba mi sie 1. Potem 3, i nieważne, że cyfra też mogła dać podobny obrazek.

http://img37.imageshack.us/img37/6060/uklon5660117.gif
ręka tam jest celowo i spełnia arcy ważne zadanie :smileymrgreen:

colorful napisał(a):

Jedyne, które mi się podoba to 4. Tylko na nim widać moim zdaniem magię analoga. Pozostałe równie dobrze mogła "wypluć" cyfra.

mała GO i od razu medżik 8-)
ja jestem bardzo zadowolony z tych zdjęć,że analogiem (na dodatek średniakiem) udało mi się zrobić tak dobre technicznie zdjęcie jak cyfrą :D
Jak jeszcze wziąć pod uwagę, że zrobiłem tylko 8 zdjęć na tej sesji, a pokazuje 4, to jak tu nie być zadowolonym :D

Elu następne gwarantuję, że będę niesterylne....a zresztą po co czekać :smileymrgreen:
Minolta 500si + Zeiss 135mm 1.8 + KodakBW iso400

kuraq.
Poszukiwacz

No i ostatnie to 100% mmedżik jest;]

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kuraq napisał(a):

No i ostatnie to 100% mmedżik jest;]

nie medżik, a brak sterylności :smileymrgreen:
trudno się dziwić iso400 w analogu i ziarno jak ta lala :c2

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

ręka tam jest celowo i spełnia arcy ważne zadanie :nauseated_face:

Tak się domyślałem :c20 jednak m.z. psuje trochę kompozycję (może na 10k posta będzie bez ręki? :c34 )

Fajne te ostatnie dwa :smileythumbsup: (i jaki autoportret :D )

kris napisał(a):

iso400 w analogu i ziarno jak ta lala

Eee, szumi przy 400ISO? Do baniiii :smileyhappy:

fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tadeusz napisał(a):

(może na 10k posta będzie bez ręki? :c34 )

tego bym się nie spodziewał http://klubkm.pl/forum/images/smilies/cool2.gif

Tadeusz napisał(a):

Fajne te ostatnie dwa :thumbsup: (i jaki autoportret :D 😞

tak, autoportret z żywym statywem. Wszystko ustawiłem, poprosiłem tylko "naciśnij spust" i tadam :smileyhappy:

Tadeusz napisał(a):

Eee, szumi przy 400ISO? Do baniiii :slight_smile:

no ja nie wiem, jak tak można iso 400, a szum jak z 1600 w dslrkach. Muszę zmienić korpus na lepszy :smileyhappy:

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

tego bym się nie spodziewał Image

Nigdy nie mów nigdy :D

Fajny taki samobieżny statyw z autowyzwalaczem :smileymrgreen:

fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ostatnie Ani wg mnie troszkę niekorzystnie pokazuje jej szyję...dość mało ciekawe światło..;P