annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

A5100 Blog-post 6: Verschillende opnamemodi (Auto, P, A, S, M, scène voorkeuzes, …)

profile.country.BE.title
Portmixus
Held

A5100 Blog-post 6: Verschillende opnamemodi (Auto, P, A, S, M, scène voorkeuzes, …)

Blog-post 1: 'inleiding' kan je hier vinden.

Blog-post 2: productspecificaties en 'wat zit er in de doos' kan je hier vinden.

Blog-post 3: 'batterij opladen' kan je hier vinden.

Blog-post 4: 'Camera inschakelen voor de eerste keer (tijd, datum, etc..) + taal wijzigen' kan je hier vinden.

Blog-post 5: 'Overlopen van de belangrijkste menu-instellingen (beeldkwaliteit, raw/jpeg, videoinstellingen, etc.)' kan je hier vinden.

 

Post 6: Verschillende opnamemodi (Auto, P, A, S, M, scène voorkeuzes, …)

 

Standaard staat de centrale enter-toets ingesteld op opnamemodus wijzigen. Druk op deze knop op de opnamemodus te wijzigen of druk op 'menu' en ga naar 'camera-instellingen', submenu 1.

 

Center button A5100.jpg

 

Je kan de opnamemodi ook vinden door te drukken op:

MENU → (Camera- instellingen) → [Opn.modus] →[Slim automatisch].

 

Er zijn verschillende opname-modi die hier kort worden overlopen:

-Slim automatisch: dit is de klassieke automatische modus zoals te vinden is op elke camera. De camera maakt een inschatting van de situatie en stelt de camera automatisch in. Je kan zeer beperkt je foto beïnvloeden.

 

-Superieur automatisch: dit is een geavanceerde automatische modus waarbij de camera in sommige situaties meerdere foto’s kort achter elkaar neemt om samen te voegen tot één foto. Hierbij wordt bijvoorbeeld ruis weggefilterd. Je kan zeer beperkt je foto beïnvloeden.

 

-P: deze modus werkt zoals de automatische modus maar het is mogelijk om als gebruiker zelf instellingen te wijzigen. Voorbeelden van instellingen die je kan wijzigen zijn ISO (= gevoeligheid van de sensor voor licht, is er weinig licht dan moet de sensor gevoelig zijn voor het weinige licht dat aanwezig is en dat betekent dat de camera een hoge iso zal selecteren), witbalans (een (wit) onderwerp onder verschillende lichtomstandigheden (zonlicht, licht van een gloeilamp, etc.) krijgen een andere kleur: blauwig of gelig waarvoor je kan corrigeren), AF modi (continu scherpstellen of eenmalig scherpstellen), etc.

Als je aan het draaiwiel draait, wijzig je het diafragma.

 

Center button A5100 draaiwiel.jpg

 

Er verschijnt P* rechts onderaan in het scherm. Deze wijziging van het diafragma blijft echter niet behouden. Van zodra P* opnieuw wijzigt in P, kiest de camera automatisch het diafragma.

 

-A: in deze modus wijzig je het diafragma door aan het draaiwiel te draaien. Het diafragma bestaat uit lamellen die de grootte van de lensopening bepalen.

Hoe lager het F-getal, hoe groter de lensopening (diafragma staat volledig open), hoe meer licht op de sensor valt en hoe minder scherptediepte in de opname zal aanwezig zijn.

Minder scherptediepte betekent dat de achtergrond waziger wordt.

Voor landschappen zal je doorgaans hogere F-waarden willen selecteren (b.v. F11), voor portretten of in donkere omstandigheden zal je de laagst mogelijke F-waarde van de lens selecteren.

Let wel op: het is moeilijker om bij lenzen met een lage brandpuntsafstand (breedhoek, b.v. 16mm ) een wazige achtergrond te krijgen dan bij lenzen met een hogere brandpuntsafstand (tele, b.v. 50mm). 

 

-S: in deze modus wijzig je de sluitertijd. In bepaalde situaties is het handig om zelf de sluitertijd te wijzigen voor een creatief effect. Bijvoorbeeld als je lichtsporen van auto’s wil fotograferen, stel je de camera best in op een lange sluitertijd (b.v. 1-30 seconden). Wil je actie bevriezen (b.v. paarden jumping), kies dan een korte sluitertijd (kortste sluitertijd van de A5100 is 1/4000).

 

-M: in deze modus wijzig je zelf zowel de sluitertijd als het diafragma. Door aan het draaiwiel te draaien wijzig je de sluitertijd (licht oranje op) Wil je het diafragma wijzigen, druk op pijltje beneden. Nu licht de F-waarde (diafragma) oranje op. Draai aan het wieltje om het diafragma te wijzigen.

 

-Film: in deze modus kan je filmen in de P, A, S of M modus. Dit is analoog aan de hierboven vermelde fotomodi. Je kan in elke fotomodus (P, A, S, M, auto, …) ook op de rode knop “MOVIE” drukken met je duim om het filmen automatisch te starten.

 

-SCN (scène voorkeuze): deze modi zijn handig wanneer je zonder voorkennis van fotografie snel opnamen wil maken met een bepaald effect. Voorbeelden van scènemodi zijn sportactie, macro, nachtscène, etc.

 

Tip: Een aanrader in de scènekeuze is de “antibewegingswaas”. Hierbij neemt de camera vier foto’s snel achter elkaar en vormt deze om tot één foto. Hiermee neem je in donkere omstandigheden scherpere foto’s met minder ruis.

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
Tags (1)
0 ANTWOORDEN 0