annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

A5100 Blog-post 7: Panorama's fotograferen

profile.country.BE.title
Portmixus
Held

A5100 Blog-post 7: Panorama's fotograferen

Blog-post 1: 'inleiding' kan je hier vinden.

Blog-post 2: productspecificaties en 'wat zit er in de doos' kan je hier vinden.

Blog-post 3: 'batterij opladen' kan je hier vinden.

Blog-post 4: 'Camera inschakelen voor de eerste keer (tijd, datum, etc..) + taal wijzigen' kan je hier vinden.

Blog-post 5: 'Overlopen van de belangrijkste menu-instellingen (beeldkwaliteit, raw/jpeg, videoinstellingen, etc.)' kan je hier vinden.

Blog-post 6: 'Verschillende opnamemodi (Auto, P, A, S, M, scène voorkeuzes, …)' kan je hier vinden.

 

Post 7: Panorama's fotograferen

 

Een van mijn favoriete functies op Sony camera's is de panorama functie. Hiermee fotografeer je in 1 vloeiende beweging een brede panoramafoto wat de uitgestrektheid van landschappen mooi in de verf zet. Om één lange panoramafoto te bekomen, neemt de camera aan hoge snelheid zeer veel foto's achter elkaar terwijl je als fotograaf een vloeiende beweging maakt van links naar rechts (of rechts naar links, boven naar onder of onder naar boven).

 

Je kan de panoramamodus vinden door te drukken op de opnamemodus knop te drukken (enter-toets) of door te drukken op menu:

MENU → (Camera- instellingen) → [Opn.modus] →[Panorama].

 

Panorama: met deze fantastische modus kan je in één beweging een langwerpige panorama foto nemen. Druk de ontspanknop in en beweeg rustig in de richting van de pijl. Als je op de resulterende foto een grijze band ziet verschijnen, dan beweeg je te traag. Beweeg je te snel, dan geeft de camera een waarschuwing.

 

Oefening baart kunst en het loont zeker en vast de moeite om deze techniek onder de knie te krijgen! Let wel op dat je panorama foto’s neemt bij voldoende licht (daglicht) en voor statische onderwerpen. Mensen die doorheen het beeld wandelen kunnen “verknipt” weergegeven worden. In de panorama modus kan je geen sluitertijd of diafragma wijzigen, de camera kiest naargelang de lichtomstandigheden de sluitertijd en diafragma.

 

TIP: Met de standaard instellingen van de panorama modus neem je langwerpige foto’s met weinig hoogte. Ik verkies echter horizontale panorama’s te nemen door de camera verticaal te houden om meer ruimte in de hoogte met minder langwerpige afmetingen. Ik stel de panoramamodus in op verticaal fotograferen (bedoeld om panorama’s van boven naar beneden te nemen) maar ik kantel de camera 90° om van links naar rechts foto’s te nemen.

 

 

Stel het panorama formaat in op breed en de panoramarichting naar beneden. Kantel de camera 90° naar links en beweeg de camera in de richting van de pijl.

 

Panorama verticaal.jpg

 

 

Je kan deze instellingen wijzigen (enkel in de panorama modus) onder:

 

MENU → (Camera- instellingen) → (Panorama: formaat) → Breed

MENU → (Camera- instellingen) → (Panorama: richting) → Naar beneden*

 

*TIP: Alternatieve methode om panorama richting te wijzigen: als je niet in het menu duikt maar op fotografeer scherm blijft, kan je de panorama richting ook wijzigen door aan het draaiwieltje te draaien.

 

Center button A5100 draaiwiel.jpg

 

Voorbeelden

 

Panorama 1.jpg

 

 

 

Panorama 2.jpg

 

_____________________________________________________
Sony Alpha Training
Tags (1)
0 ANTWOORDEN 0