anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze fotki-urocza Vanessa

JoannaR-----
Początkujący

Pierwsze fotki-urocza Vanessa

Witam! Choc bardzo sie boje mimo to wystawilam swoje jedne z pierwszych zdjec ;) Zaznaczam ze jestem raczkujaca! I nie mam zbytnio pojecia o mojej kamerze :( Prosze o krytyke bym sie w koncu wziela do roboty ;)

163 ODPOW. 163
JoannaR-----
Początkujący

Delikatnie.

:c10 alez zes mi podpowiedzial :P Tyle to sie ja sama domyslilam :smileymrgreen:

profile.country.pl_PL.title
art1-----
Początkujący

foki spoko, sam ma takie :)
reszat pewno robiona przez szkło ale i tak wygląda ok, mi powychodziły bardzo słabo jak byłem w zoo, twoje lepsze :)

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

JoannaR napisał(a):

Delikatnie.

:c10 alez zes mi podpowiedzial :P Tyle to sie ja sama domyslilam :smileymrgreen: . Widziałem kiedyś na żółtym forum fajny tutek, ale do PS-a. Napisała go chyba koffe - musiałabyś poszukać. Tak czy owak, każdą lokalną obróbkę należy stosować tak, żeby na pierwszy rzut oka nie było widać, że coś było "grzebane" - z wyczuciem.

JoannaR-----
Początkujący

art1 napisał(a):

mi powychodziły bardzo słabo jak byłem w zoo, twoje lepsze :)

:c10 dzieki :smileymrgreen:

każdą lokalną obróbkę należy stosować tak, żeby na pierwszy rzut oka nie było widać, że coś było "grzebane" - z wyczuciem.

ok,postaram sie :smileymrgreen:

Methos-----
Początkujący

JoannaR napisał(a):

Kabinuje juz caly czas zrobic jakies zdjecie bez lampy i nic z tego :( Mowie tu o robieniu zdjecia w mieszkaniu ;) Obojetnie jak ustawie ISO,balans bieli zdjecia wychodza rozmazane

Cześć
Proponuję najprostsze rozwiązanie - statyw. Jeśli nie posiadasz - ustawić aparat na czymś (oczywiście zależy z jakiej perspektywy robisz zdjęcie, jakie są możliwości), jak bobas śpi np na kanapie - zawsze możesz usiąść na podłodze, podkurczyć kolana i już masz statyw :)
Oczywiście mimo to nie szarpiemy spustem - tzn wciskasz delikatnie, a jak aparat leży na czymś to ustawić opóźnienie po wciśnięciu spustu na 2s. Aha i jeśli aparat masz właśnie w takiej pozycji - wyłącz w MENU SteadyShot. Jeśli używasz swojego ciała jako statyw - pamiętaj o oddechu - płytki i spokojny - na pewno się nie będziesz trząść :)

Kolejna sprawa to zależy jak jasne masz szkło i ustawienie ISO. Proponuję potrenować ustrzelić ten sam stabilny obiekt (na kwiat w doniczce) na tej samej ogniskowej z różnymi ustawieniami ISO np w zakresie od 400-1600, a do tego manipulować czasem. Zobaczysz że po parunastu tak wykonanych zdjęciach załapiesz zależności i zdjęcie będziesz miała odpowiednio naświetlone - jak z lampą ale bez tych paskudnych cieni :)
Ćwiczenie powtórzyć o różnych porach dnia.
Oczywiście ustawienie aparatu na 'M' jak manual :)

I tak zdaję sobie sprawę sprawę, że przy dzieciach (jeśli nie śpią) długie czasy to porażka (nie zawsze) - ale jeśli potrenujesz zależności czas/ISO/f to w końcu efekty będą pozytywne :)

A i jeszcze jedno - jeśli już naprawdę nie możesz obyć się bez wbudowanej lamy to dokup chociaż dyfuzor. Na allegro dostaniesz za 10-12 zł.

JoannaR-----
Początkujący

Methos napisał(a):

Cześć
Proponuję najprostsze rozwiązanie - statyw.

Czesc :) Mam statyw :c20 ale szczerze mowiac nie korzystam z niego :smileyredface: Probowalam raz ale napocilam sie ze nie miara :smileyrolleyes:

Methos napisał(a):

Kolejna sprawa to zależy jak jasne masz szkło i ustawienie ISO

szklo 3.5-5.6/18-55 sam, ISO 12800 :c20

Methos napisał(a):

Kolejna sprawa to zależy jak jasne masz szkło i ustawienie ISO. Proponuję potrenować ustrzelić ten sam stabilny obiekt (na kwiat w doniczce) na tej samej ogniskowej z różnymi ustawieniami ISO np w zakresie od 400-1600, a do tego manipulować czasem.

Cwiczylam juz na kwiatkach,swieczkach ale bez manipulowania czasem i nawet niektore zdjecia wychodzily ok ale jak tylko przenioslam to na dziecko :c9 Musze zajac sie ustawianiem czsu :c20 Nigdy tego nie robilam :smileyredface: -super :smileymrgreen: Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

JoannaR napisał(a):

ja ustawialam na "P"

Znaczy - to nie Ty robiłaś zdjęcia, tylko automat w aparacie :c20
P - jest fajnym trybem dla niedzielnego pstrykacza parkowego - każde zdjęcie, jako-tako udane.
Ty chcesz być kreatywna, a więc musisz się oswoić z nastawami co najmniej półautomatycznymi "A" i "S" no i czasem będzie przydatne "M". Ale to wymaga nieco ćwiczeń, notowania ustawień i oglądania wyników. I wyciągania wniosków. No i trochę teorii, żeby wiedzieć dlaczego dzieje się tak, a nie inaczej :)

------------------------------
fotoamator
JoannaR-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Znaczy - to nie Ty robiłaś zdjęcia, tylko automat w aparacie

a ja myslalam ze automat robi zdjecie jak ustawie na "AUTO"-zielony guziczek :c20 :smileyredface: I znow sie czegos dowiedzialam :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Różnica między AUTO a P jest taka, jak byś wsiadłą do taksówki i powiedziałą: niech mnie pan zawiezie do hotelu (to AUTO), a niech mnie pan zawiezie do hotelu Forum (to P). Inne tryby to jakbyś sama wsiadła za kierownicę, i wybierałą trasę przejazdu, szybkość itp.

No i gratuluję nabytku. Udanego "macania" 50-ki. Tylko nie zdziw się, jak przy "pełnej dziurze" nie będziesz trafiała z ostrością ;) To też kwestia wprawy :D

------------------------------
fotoamator
Methos-----
Początkujący

Najlepiej proponuję jeszcze raz przejrzeć instrukcję od aparatu - co prawda tryby są tam przedstawione 'po macoszemu' ale w zupełności wystarczy jak się od razu testuje.
Inne przydatne informacje znajdziesz tu: viewforum.php?f=189