Podziel się wrażeniami!
Witam! Choc bardzo sie boje mimo to wystawilam swoje jedne z pierwszych zdjec Zaznaczam ze jestem raczkujaca! I nie mam zbytnio pojecia o mojej kamerze Prosze o krytyke bym sie w koncu wziela do roboty
Udanych chłopaczków tam masz . A nas się nie bój nie gryziemy
Co do zdjęć bardzo ładne i nie ma się do czego przyczepić
fatalne światło. Zdecydowanie nie błyskaj wbudowaną lampą.
Przy takich ministudyjnych zdjęciach polecam lampy studyjne z softboxem lub wersja tańsza: otworzyć okno w słoneczny dzień
i mam pytanie: coś robiłaś z oczami na 1 i 2 ? Bo wyszły jak czarna plama
trebor napisał(a):
trebor poszukiwacz odwiecznie zaginionych EXIFów :smileyhappy:trebor napisał(a):
no jedynie że nie ma EXIF'ów
kris napisał(a):
:c37
trebor napisał(a):
żebyś się nie zdziwił
kris napisał(a):
trebor poszukiwacz odwiecznie zaginionych EXIFówtrebor napisał(a):
no jedynie że nie ma EXIF'ów
WItaj,
1,3 - aut niepasują do tej galeryjki
2,5 -
6 - pozioma wersja była by lepsza
4 - bez czapki wyszło by słodkie
trebor napisał(a):
kris napisał(a):
fatalne światło. Zdecydowanie nie błyskaj wbudowaną lampą.
Przy takich ministudyjnych zdjęciach polecam lampy studyjne z softboxem lub wersja tańsza: otworzyć okno w słoneczny dzień
i mam pytanie: coś robiłaś z oczami na 1 i 2 ? Bo wyszły jak czarna plama
EXIF to dane informacyjne zawarte w pliku zdjecia. Zawieraja m.in. info o uzytych nastawach aparatu i obiektywu uzytych do kadru. Exif moga pomoc ogladajacemu zdjecie podpowiedziec jakich nastawow powinnas uzyc lub co zrobilas zle. Prawdopodobnie w trakcie zapisu zdjecia sa one usuwane na Twoim komputerze. Sprawdz ustawienia programu, ktorego uzywasz do obrobki. Niemniej moge poradzic probe zdjecia w silnym lecz rozproszonym swietle, w miare jasnym pomieszczeniu i z maksymalnym otworem (min. przyslona np. f=3,5 lub 2,8 etc). Co do flash to wbudowana lampa moze sluzyc jedynie do wyzwalania bezprzedowego w trybie WL (wireless) lampy dodatkowej, ktora to mozesz zainscenizowac podswietlenie z tylu lub z boku oczywiscie najlepiej jest swiatlo odbic od jasnego tla lub poprzez filtr nawet wlasnej roboty . Pstrykanie bezposrednio po oczach mija sie z celem. Ponadto do portretu najlepiej uzyc obiektywu krotkiego tele lub conajmniej 50mm jesli chcesz uniknac przerysowan. Pstrykam osobiscie pocztoweczki ale tyle kumam Lektura tak czy owak jest obowiazkowa. Na sieci, bez wychodzenia z domu rowniez mozesz wiele znalezc. Wszystko to chyba wiesz i tak beze mnie
2. Jakaś taka strasznie blada twarz i ramiona w porównaniu do reszty ciała .. Czyżby użyta lampa błyskowa, która błysła za mocno ??
5. No, no Bardzo Ładne .
6. Może lepiej wyglądało by w poziomie ??
Myślę że jak na sam początek nie jest źle. Wręcz mogę powiedzieć że jest bardzo dobrze
P.S: Widzę, że lubisz fotografować dzieci ??
wojttexx napisał(a):
2. Jakaś taka strasznie blada twarz i ramiona w porównaniu do reszty ciała .. Czyżby użyta lampa błyskowa, która błysła za mocno ??
wojttexx napisał(a):
P.S: Widzę, że lubisz fotografować dzieci ??
Witam
Wpadłem obejrzeć Twoje zdjęcia Asiu
Fotka nr. 5 bardzo fajna - podoba mi się
Reszta już mniej ... przez tą lampę , nieszczęsne oświetlanie
Z czasem efekty , postępy Twoich prac będą coraz lepsze.
Powodzenia
Pozdrawiam
Bartek