Podziel się wrażeniami!
Zacznijmy od początku
11.2009 - kupuję laptopa z windows 7
~2013 - instaluję windows 8/8.1 potem z msdnaa (skasowanie partycji recovery itp ;/) (i brak nawet fizycznego posiadania tamtego HDD- padł po gwarancji. Teraz siedzę na SSD)
Teraźniejszość - wychodzi windows 10 lada miesiąc i chciałbym skorzystać z "promocji" i dalej pozostać legalnym użytkownikiem windowsa. Wątpię by obejmowała ona przesiadkę z klucza msdnaa - szczególnie, że już mi nie przysługuje dostęp (na szczęście niekomercyjnie mogę używać tego klucza dalej).
Sytuacja?? Sticker naklejony na dnie laptopa z kluczem windows 7 jest nie do odczytania...
Może ze 2 cyfry czytelne max.
Przyczyna? - moja głupota i brak choćby głupiego zrobienia zdjęcia albo obklejenia taśmą stickera po kupnie laptopa..
Cel??
Panowie - co ja mogę zrobić?
Dodam, że laptop to Sony Vaio FW51.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Klucz od Windows 7 przechowywany jest w BIOS. Wystarczy wgrac do komputera Win7 w takiej wersji jaka byla dostarczona z komputerem i klucz bedzie automatycznie pobrany z BIOS.
Pozniej klucz mozna odczytac uzywajac programow typu: ProduKey.
Lub mozna od razu rozpoczac aktualizacje do Win 10 bedac w Win7 (do procesu tego nie potrzeba wpisywac klucza, wystarczy sciagnac aplikacje ze strony Microsoft).
Nie widzę powodów dlaczego "promocja", jak ją nazwałeś, nie obejmowała kluczy msdnaa. Aktualizację do Windowsa 10 mają dostać użytkownicy zarówno Windowsa 7 jak i 8, jeśli dobrze pamiętam. W tej chwili twój system jest legalny, więc będzie legalny po aktualizacji.
to jest ominięcie problemu a nie jego rozwiązanie
Jak już powiedziałem 8.1 z msdnaa nie może być używany komercyjnie w żadnym wypadku.
Natomiast 7-mka z laptopa może, tak jak i jej upgrade :P.
Czy są jakieś możliwości odzyskania takiego klucza ze startej naklejki?
PS. Sony i ogólnie producenci laptopów zasługująna batożenie za naklejanie ich w takich miejscach...
Jak gdyby pod baterią nie można było albo klapką dysku...
Obawiam się, że nie ma takiej możliwości, a przynajmniej o takiej nie słyszałem.
Klucz od Windows 7 przechowywany jest w BIOS. Wystarczy wgrac do komputera Win7 w takiej wersji jaka byla dostarczona z komputerem i klucz bedzie automatycznie pobrany z BIOS.
Pozniej klucz mozna odczytac uzywajac programow typu: ProduKey.
Lub mozna od razu rozpoczac aktualizacje do Win 10 bedac w Win7 (do procesu tego nie potrzeba wpisywac klucza, wystarczy sciagnac aplikacje ze strony Microsoft).