annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Szukam taniej dobrej lustrzanki???

Drafia
Bezoeker

Szukam taniej dobrej lustrzanki???

Witam serdecznie chcę kupić lustrzankę jednak mam mało pieniędzy pracowałem na lustrzankach jak na kompaktach i wole wybrać tanią lustrzankę, wygodniej i lepiej się robi nimi zdjęcia.
Szukałem w necie i tak wybór padł na początku na "nikona d40" obecnie znalazłem na necie za 960zł z obiektywem
jednak wczoraj zobaczyłem Canona EOS 1000D z obiektywem ze stabilizacją obrazu za 1270zł i trzecią lustrzanką jest Sony a200 lub a300 obie z zestawem kitowym puki co wystarczy
a200 za 1100zł
a300 za 1350zł
teraz się zastanawiam co będzie lepsze
Canon nowy z tego roku ma stabilizację w obiektywie, lepsza rozdzielczość 10, podgląd na żywo, szybko ładuje aku, szkoda ze zrezygnowali z pilota do niego. Podobno nikona niewygodnie się trzyma jednak jest spora różnica w cenie można za to by kupić nap lampę albo była by kasa na inne gadżety do niego
Sony nie przekonuje mnie bo jest początkujący w tej branży i większość mi doradza canona.
Proszę o porady a może coś lepszego preferujecie za taką cenę?

Ps. na pewno wiele osób będzie miało taki problem w wyborze taniej lustrzanki

6 ANTWOORDEN 6
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nieuw

Drafia napisał(a):

teraz się zastanawiam co będzie lepsze

Wszystkie te aparaty będą dobre na tyle na ile Ty im na to pozwolisz, to od Twoich umiejętności i wiedzy będzie zależał efekt końcowy.

Sama musisz sobie odpowiedzieć czy funkcja Live View jest Ci niezbędna, jeśli tak to A300 będzie niezłym wyborem.

Drafia napisał(a):

Sony nie przekonuje mnie bo jest początkujący w tej branży i większość mi doradza canona.

Ta informacja nie wynika z tego, że Sony ma małe doświadczenie w produkcji lustrzanek, tylko z niewiedzy wypowiadających te opinie, choć lustrzanki z logo Sony są na rynku dopiero 3ci rok to ich korzenie sięgają zdecydowanie głębiej po kilkadziesiąt lat wstecz, a wszystko za sprawa firmy Minolta oraz KonicaMinolta, których bezpośrednim spadkobiercą jest Sony.

profile.country.pl_PL.title
aixen-----
Bezoeker

Miałem podobny dylemat... A200 czy A300. A350 "odrzuciłem" od razu. Uznałem, że matryca 14 mega pikseli jest mi zbędna. Dodatkowo będzie wymagać dobrego, jasnego szkła, a budżet ustaliłem sztywny (to pomaga w wyborze ;) ). Ostatecznie zdecydowałem się na A300... dlaczego...
- łatwiej odsprzedać w przyszłości przy zmianie body
- uchylny ekran i LV (pomaga po przesiadce z kompakta) oraz lubi go Żonka :slight_smile:
- w zestawie z kitowym obiektywem 18-70 (o nie najgorszych opiniach) był tylko 100 zł droższy od porównywalnego zestawu z korpusem A200
- za zaoszczędzone pieniążki kupiłem używanego 70-300 oraz starczyło na pierwszą ratę za 50/1.4

Dzięki temu mam "prawie" kompletny system, o dobrej (moje zdanie) relacji jakości do ceny.
Co ciekawe, jeszcze nie zrobiłem żadnego zdjęcia... Cały czas czytam instrukcje, macam układy funkcji i poznaje działanie "guzików" w różnych sytuacjach... :smileyredface:

Canona też oglądałem, ale nie pasował mi do ręki. Jakiś taki mały i uchwyt śliski. dodatkowo mało czytelne menu. Zdecydowanie i od razu - nie. Chwila w ręku i decyzja gotowa. Sony jest większy i cięższy co mi bardziej odpowiadało. Uchwyt ma pewny. Od razu dobrze leżał mi w ręku i to przeważyło w wyborze Canon / Sony. Menu też o wiele bardziej czytelne., Rozważałem też Nikona D80, ale uznałem, że jest "zbyt stary" ;) a D90 nie mieścił się w budżecie. Olek natomiast ze swoją matrycą 3/4 zbyt mi przypominał w tym co widziałem na zrobionych nim zdjęciach mojego Panasonica FZ18. No i tak wybrałem Sony i nie żałuję... Zapewne N, C czy O mają większe doświadczenie w produkcji aparatów, ale też karzą sobie za nie sporo płacić. Sony dzięki stabilizacji w korpusie i sporej ilości obiektywów KM z AF pozwala amatorowi takiemu jak ja rozpocząć w miarę tanio przygodę z lustrzanką.

Drafia
Bezoeker

I zdaje się ze mnie tym stwierdzeniem przekonałeś do sony ile za niego zapłaciłeś

aixen-----
Bezoeker

Niebagatelne 1.34 kPLN w zestawie z 18/70 i kartą 8GB. Panasa sprzedałem za 750 PLN, co spokojnie starczyło na używany, trzy miesięczny 70/300 za 400 PLN i pierwszą wpłatę na pożądany (bardzo) 50/14 (znalazłem ofertę za 1029 PLN). Wszystkie obiektyw to produkty Sony. Jeżeli idzie o 70/300 rozpatrywałem Sigmę (ponoć plastykowe zębatki wewnątrz) i Tamrona (nowy ca 550 ale ponoć z kłopotami na końcu ogniskowej) i ostatecznie zdecydowałem się na "oryginał" :slight_smile:

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nieuw

aixen napisał(a):

Niebagatelne 1.34 kPLN w zestawie z 18/70 i kartą 8GB. Panasa sprzedałem za 750 PLN, co spokojnie starczyło na używany, trzy miesięczny 70/300 za 400 PLN i pierwszą wpłatę na pożądany (bardzo) 50/14 (znalazłem ofertę za 1029 PLN). Wszystkie obiektyw to produkty Sony. Jeżeli idzie o 70/300 rozpatrywałem Sigmę (ponoć plastykowe zębatki wewnątrz) i Tamrona (nowy ca 550 ale ponoć z kłopotami na końcu ogniskowej) i ostatecznie zdecydowałem się na "oryginał" :slight_smile:

Coś mi się zdaje, że piszesz o 75-300 a nie 70-300 ;)

aixen-----
Bezoeker

:smileyredface: racja...