- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Rozmiar zdjęć
Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
labikp napisał(a):
Witam koledzy.
Takie dziwne może trochę pytanie. Czy zdjęcia muszą zajmować aż tyle miejsca. Wrzuciłem dziś zdjęcia z wczorajszego dnia i się przeraziłem. Zdjęcia z jednego dnia zajmują mi tyle miejsca co zdjęcia robione kompaktem z pół roku.
O ile robisz zdjęcia w dużym rozmiarze to trzeba liczyć się z tym, że zdjęcia będą zajmować więcej miejsca niż w kompakcie - na to nic nie poradzisz.
Natomiast możesz sobie w menu aparatu wybrać mniejszy rozmiar zdjęcia np. 5.6 MP i wtedy dużo więcej zmieścisz ich na karcie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
labikp napisał(a):
Witam koledzy.
Natomiast możesz sobie w menu aparatu wybrać mniejszy rozmiar zdjęcia np. 5.6 MP i wtedy dużo więcej zmieścisz ich na karcie![]()
Zamiast zmniejszać rozmiar zdjęć proponuje zdecydowanie skuteczniejsza metodę, zmniejsz ilość wykonywanych zdjęć. Wpadałeś w typową pułapkę fotografii cyfrowej, to "nic" nie kosztuje i mogę strzelać do woli, nic z tego, raz ze to kosztuje (miejsce na dysku, czas na przeglądanie itd.) to zamiast przybliżać to Cię oddala od fotografii.
Stare przysłowie pszczół mówi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A czy przy rozmiarze 5.6 MP zdjęcia dużo tracą na jakości?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
na jakości nic nie tracą.
Zmniejsza się o połowę rozmiar zdjęcia
Ale spokojnie 5,6 MPix powinno Ci wystarczyć
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jak ustawisz jakość JPG na normal, też będzie dobrze, a zdjęcia będą dużo mniejsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
albo przestaw z formatu RAW & jpg na jpg standard
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Albo możesz zmniejszyć rozmiar zdjęć, które są mniej ładne Easy Thumbnails albo Photoshopem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają". Osobiście przechowuję fotki w TIFFie, co zapewnia mi bezstratną kompresję. Tylko, że tu o małych rozmiarach można zapomnieć. A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Creatoor napisał(a):
Oprócz rozmiarów i wielkości plików warto też wziąć pod uwagę typ plików. JPEGI co prawda umożliwiają dużą kompresję i są wygodne ale trzeba pamiętać, że się "zużywają".
Mógłbyś nieco przybliżyć tą ciekawą teorię?
Byłbym także wdzięczny za widoczne przykłady zużycia na zdjęciach :smileymrgreen:
Creatoor napisał(a):
A tak swoją drogą nie bardzo rozumiem jaki sens ma robienie zdjęć aparatem zapeniającym wysoką jakość a potem je zmniejszać
Wysoka jakość to nie tylko wielki rozmiar
Druga sprawa to trzeba pamiętać, że jeśli zamierzamy wydrukować na papier zdjęcia w formacie 10x15 lub nawet 15x21 to i tak nie potrzeba 10 MPixeli więc spokojne można zmniejszyć sobie te zdjęcia, żeby nie zajmowały tyle miejsca na dysku.
Pozdrawiam,
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »