annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

FE 50mm F1.8 – SEL50F18F

profile.country.BE.title
Portmixus
Held
Held
2.685  Weergaven

Vatting: E-mount

Formaat: Full-Frame

Brandpuntsafstand: 50mm

Diafragma: F1.8

Kleinste diafragma: F22

Diafragmabladen: 7 (afgerond)

Focus intern: NEE

Zoom intern: NVT

Stabilisatie (OSS): NEE

Weersbestendig: NEE

Kortste scherpstelafstand: 0,45m

Filtermaat: 49mm (of 40.5mm op de speciale zonnekap)

Maximale vergroting: 1:7.14 (0.14x)

Lengte (zonder en met zonnekap): ± 6cm en ± 9.5cm

Gewicht (lens + zonnekap): 186g (niet zelf gewogen, van Sony specificatie)

Bijzonderheden: komt met een zonnekap. Er is nieuwe lensfirmware beschikbaar: http://www.sony.be/support/nl/product/SEL50F18F

Link naar Sony pagina: http://www.sony.be/nl/electronics/cameralenzen/sel50f18f

Adviesprijs (Sony-website): 330 euro

 

product shot 50mm.jpg

 

Sterke punten

-Compacte, lichte lens.

-Centraal zeer scherp op alle F-waarden.

-Geen merkbare vervorming van de lens.

-Goedkoop.

-Degelijke bouwkwaliteit (ondanks volledig plastic).

 

Minder sterke punten

-Matige hoekscherpte (niet abnormaal gezien de prijs).

-Geen interne scherpstelling (maar de extensie van de lens gebeurt onder de zonnekap dus je ziet het niet).

-Zeer matige AF-snelheid*. *op 08/09/16 werd nieuwe firmware vrijgegeven, deze heb ik tot op heden nog niet kunnen testen.

-Deze lens maakt een zeer duidelijk hoorbaar AF-geluid. (Een van de weinige hoorbare lenzen in het E-mount gamma!)

-Niet stof- en vochtwerend.

-Volledig plastic (in tegenstelling tot bijna alle andere E-mount lenzen).

 

 

Korte bespreking

Op relatief korte tijd bracht Sony een redelijke hoeveelheid E-mount lenzen uit. De focus leek vrij duidelijk te zitten in het hoge segment met een reeks G-lenzen, GM-lenzen en Zeisslenzen. Uitgezonderd hier en daar een enkeling, waren er weinig prijsvriendelijke lenzen voor het FE-gamma. Deze 50mm F1.8 lijkt op het eerste zicht alweer een toevoeging in het reeds goed vertegenwoordigde 50mm reeks. Denken we aan de (schitterende!) 55mm F1.8, Loxia 50mm F2 (manuele scherpstelling), de 50mm F1.8 en recent nog een Samyang 50mm F1.4 en Sony-Zeiss 50mm F1.4. De FE50mm F1.8 heeft duidelijk een plaats tussen de andere lenzen omwille van de gunstige prijs.

 

Maar die prijs komt ook met een hoop compromissen, waarvan ik eerlijk moet zeggen dat het jammer is dat Sony zo ver is moeten gaan om een “lage prijs” te verantwoorden. Dit is de eerste FE-lens die volledig is gebouwd in plastic (op zich wel goed gebouwd), de eerste FE-lens zonder weersbestendig design, de eerste FE-lens met dergelijk luide AF-motor (relatief luid tegenover andere, quasi onhoorbare FE-lenzen (85mm GM uitgezonderd)), de eerste FE-lens zonder interne scherpstelling. Veel primeurs in de negatieve zin. Maar als hobby-fotograaf zullen deze zaken je wellicht niet storen, vooral omdat de prijs met 300euro toch voor iedereen binnen handbereik ligt. Toch een beetje jammer als je ziet dat de E50mm F1.8 OSS (APS-C lens) schitterende optische kwaliteiten kan combineren met even schitterende bouwkwaliteiten mét geruisloze scherpstelmotor, beeldstabilisatie, zonnekap en een interne scherpstelling.

 

De optische kwaliteit zijn absoluut goed te noemen. Toch zeker in het centrale deel van de foto en de relevante delen voor portretten. Pas als je naar de hoeken uitwijkt, merk je duidelijk het klasseverschil met bijvoorbeeld de 55mm F1.8 Zeisslens. Deze laatst lens mag met 1000euro bijna buiten categorie vallen voor de meesten, de kwaliteiten van laatstgenoemde lens zijn dat ook. Misschien geen eerlijke vergelijking dan…

 

De FE50mm F1.8 is prijs/kwaliteit een prima lens. Als 50mm je favoriete brandpuntsafstand is, kijk je beter uit naar de andere alternatieven. Is het om occasioneel een kleine, fijne portretlens op zak te hebben, dan gaat deze lens je wel het beloofde plezier geven. Prijs/kwaliteit een aanrader, maar heb je reeds een 55mm F1.8 Zeisslens, dan mis je absoluut niets met deze FE50mm F1.8 en de meerprijs is het zeker waard als je een regelmatige 50mm gebruiker bent.

 

Scherptecrops

Klik hier voor meer info over de onderstaande crops.

De foto’s zijn geven het centrum (linker foto) en daarnaast de scherpste onderhoek weer. Onder elkaar vind je crops genomen op F1.8, F2, F2.8, F4, F5.6 en F8.

 

50mm f1.8 comparison.jpg

 

Deze 50mm F1.8 gedraagt zich als een klassieke lens: scherp centrum op alle F-waarden. De scherpte in de hoeken (op 42 megapixels en behoorlijk in de hoeken, zie het overzicht in de lensdatabase voor details) krijgt duidelijk een slag. De scherpte neemt bij het toeknijpen van het diafragma steeds toe en tussen het centrum en de hoeken zit nog weinig verschil op F5.6 en F8. Een goede (normale) prestatie zonder potten te breken.

 

Post gerust eigen voorbeeldfoto’s en je bevindingen in een opmerking hieronder!

3 Opmerkingen