annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

E PZ 16-50 mm F3.5-5.6 OSS – SELP1650

profile.country.BE.title
Portmixus
Held
Held
3.959  Weergaven

 

Vatting: E-mount

Formaat: APS-C

Brandpuntsafstand: 16-50mm

Diafragma: F3.5-5.6

Kleinste diafragma: F22

Diafragmabladen: 7 (afgerond)

Focus intern: JA

Interne zoom: NEE

Stabilisatie (OSS): JA

Weersbestendig: NEE

Kortste scherpstelafstand: 0,25-0,3 m

Filtermaat: 40.5mm

Maximale vergroting: 1:4.65 (0.215x)

Lengte (geen zonnekap beschikbaar): ± 3cm

Gewicht (lens): 118g

Bijzonderheden: Er is geen zonnekap beschikbaar.

Link naar Sony pagina: http://www.sony.be/nl/electronics/cameralenzen/selp1650

Adviesprijs (Sony-website): 380 euro (150 euro in kit met camera)

 

16-50mm product shot.jpg

 

Sterke punten

-Kleine, lichte lens.

-Goedkoop als je deze in kit koopt met de camera.

-Zeer snelle AF.

-Powerzoom bijzonder handig voor video!

-Beeldstabilisatie (OSS) ondanks kleine formaat.

-Breedhoek: 16mm (18mm is meestal gebruikelijk voor kitlenzen)

 

Minder sterke punten

-Zeer sterke vignettering op 16mm (maar volledig corrigeerbaar).

-Zeer sterke vervorming op 16mm (maar eveneens volledig corrigeerbaar).

-Ongewone filtermaat (40.5mm), lastig om polarisatiefilters, ND-filters, UV-filter, etc. te gebruiken.

-Verschrikkelijk duur als je deze lens niet in kit koopt (350 euro).

-Geen zonnekap mogelijk.

-Beeldstabilisatie niet zo indrukwekkend als bij andere lenzen, maar gezien de afmetingen van de lens een knappe technische prestatie!

 

 

Korte bespreking

Dit is wellicht een van de meest verspreide lenzen in het Sony gamma. Als kitlens bij verschillende modellen is het een leuke startlens, voornamelijk dankzij de kleine afmetingen (nauwelijks 3 cm dik uitgeschakeld).

 

Een erg sterk punt van deze lens is de autofocussnelheid. Dit is wellicht een van de snelst scherpstellende lenzen voor het Sony-systeem en dat is volledig te danken aan de kleine/lichte lensje die de scherpstelmotor moet verplaatsen.

 

De bouwkwaliteit is OK: de behuizing is metaal, de binnenlens (het gedeelte dat uitsteekt als je de lens inschakelt) is van plastic. Het zoomen kan gebeuren op twee manieren: ofwel via de draairing wat gaat met variabele snelheid (als je snel draait, zoomt de lens enorm snel) ofwel via de schuifschakelaar aan de linkerzijde van de lens. Hiermee is de snelheid niet langer variabel, wat de lens handig maakt voor video. Bovendien is deze lens niet zo heel stil als je zoomt, met de schuifschakelaar is dat geluid beperkt zodat het je video’s niet zal storen (tenzij in een stille ruimte).

 

Het is verwonderlijk dat ze beeldstabilisatie (OSS) in zo’n kleine lens hebben verwerkt, maar de hoeveelheid stabilisatie is niet zoals bij de wat grotere lenzen. De filtermaat (40.5mm) is een beetje ongewoon, enkel de FE 35mm F2.8 mét de zonnekap (of beter op de zonnekap) deelt dezelfde filtermaat.

 

De scherpte van dit exemplaar is best goed (deze lens was ongebruikt), wat de lens wel mist op 50mm F5.6 (grootste diafragma) is contrast. Softness valt duidelijk te zien op F5.6, op F8 is de lens zeer goed qua contrast en scherpte. Deze lens is interessant voor een kitlens omdat de lens start op 16mm. Veel kitlenzen starten meestal pas op 18mm. Een stukje breder dus!

 

Er wordt vaak geschreven over deze lens dat het wellicht de slechte (Sony) zoomlens zou zijn (vooral door zijn prestaties op 16mm), heel verwonderlijk is dat niet. Compacte afmetingen en Zeiss-kwaliteit kan je gewoon niet verwachten. Chromatische aberratie (= lensfouten met verschoven kleuren), vervorming (tonvormig op 16mm), vignettering (=donkere hoeken) heb je bij de vleet, maar ze zijn zeer gemakkelijk te corrigeren zowel in de camera als via de ingebouwde lensprofielen van bijvoorbeeld Lightroom. Persoonlijk vind ik het niet zo’n groot probleem.

 

Deze lens spreekt aan omdat je het gemakkelijk meeneemt, de lage prijs (in kit) zorgt er ook voor dat je de lens durft “gebruiken” in situaties waar je anders denkt “hmmm, een dure lens durf ik hier niet gebruiken”. De lens doet de camera’s waarmee ze gebundeld worden (zoals de A5100, A6000, A6300) niet veel eer aan, heb je deze camera en wil je echt meer uit de fantastische Sony-sensors halen, kijk dan zeker voor een upgrade! Deze lens nieuw kopen (350 euro)? Dan moet je wel echt een goede reden hebben…

 

Scherptecrops

Klik hier voor meer info over de onderstaande crops.

De foto’s zijn geven het centrum (linker foto) en daarnaast de scherpste onderhoek weer. Onder elkaar vind je crops genomen op F3.5, F4, F5.6 en F8 op 16mm.

 

16mm Comparison.jpg

 

De resultaten voor de scherpte zijn niet zo verrassend voor een kitlens. De scherpte neemt toe naarmate het diafragma steeds meer wordt toegeknepen. Zelf heb ik geen moeite om deze lens op F3.5 te gebruiken als de situatie daarom vraagt. Echt goede resultaten haal je vanaf F5.6, F8 is uitstekend. Enigszins verrassend vind ik de hoeken, tenminste op de geteste afstand (70cm).

 

Onder elkaar vind je crops genomen op F5.6 en F8 op 50mm. In de linker kolom centrumscherpte, rechts de scherpte in de hoeken.

 

50mm Comparison.jpg

 

Op 50mm F5.6 is de scherpte OK, maar het contrast eerder laag. Softness is duidelijk te zien als je naar de blauw/wit scheiding kijkt in de bovenstaande crop. In de onderhoek heb ik anders scherpgesteld om het contrast te verhogen, ten koste van de scherpte. 50mm F5.6 is dus niet zo fantastisch (geen verrassing) maar wel bruikbaar. Als je het diafragma verhoogt tot F8, dan zijn de resultaten uitstekend voor het centrum en in de hoeken.

 

Post gerust eigen voorbeeldfoto’s in een opmerking hieronder!

2 Opmerkingen