anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Roby - Beskid Niski we mgle

Roby-----
Początkujący

Roby - Beskid Niski we mgle

Po wczorajszej rejestracji pokażę pierwsze zdjęcia;
A850 plus sigma 105 makro.
Wrzosy.

108 ODPOW. 108
profile.country.pl_PL.title
bobikson
Początkujący

12, 14, 15 nie mogę się napatrzeć :shock: :shock: :shock:

Świetne fotosy!!

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Misiek025 napisał(a):

Szkoda że brak exifów.

Nie chcę Robiemu zaśmiecać albumu, ale może Misiek025 napisz co Cię interesuje w tych exifach. Moim skromnym zdaniem tam nic nie ma ciekawego.
-Przesłona najprawdopodobniej 8 lub 11(raczej to drugie, robiąc na FF nie jest tak prosto duże GO uzyskać)
-Czas- na jaki przesłona pozwoliła :smileyhappy:
-ISO raczej niskie- w końcu Robiemu statyw niestraszny :c20
-ogniskowa- właściwa do sytuacji

O wiele ciekawsze sprawy to np. na co były ostrzone? Na nieskończoność(może czasami)? Na hiperfokalną(wątpię, żeby liczył)? Na doświadczenie(to obstawiam, tylko jak)?
Pozdrawiam.

Roby-----
Początkujący

Mama kuby, Bobikson dzieki.
Akamel masz rację - ustawienia podobne :-)
Na 16 tak to wyglądało:
ISO 100, tryb A, F 14, 1/5 s. 20 mm., EV -1,3. obiektyw Minolta 20-35/3.5-4.5
17 - różnica taka że ogniskowa 28 mm., -1 EV i wyszło 1/6 s. Obiektyw Sigma 24-70/2.8
Na obu szara polówka o mocy 0,6 z przejściem typu soft. Statyw.
Jeżeli chodzi o ostrzenie to ostrzę tak mniej więcej w 1/3 kadru - ręcznie oczywiście. Na nieskończoność nie ostrzę w kadrach z pierwszym planem, na nich właśnie pierwszy plan musi być przede wszystkim ostry. Czasem jak mam wątpliwości przymykam na maksa przysłonę. Na nieskończoność, albo na odległe elementy ostrzę gdy mam założone tele.

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

Roby napisał(a):

Statyw.

I tutaj jest wilk pogrzebany. Nie mogę się przekonać. Nie chce mi się(znaczy lenistwo). Zbyt wiele zabawy przy rozkładaniu, ustawianiu etc. Często robię fotki przypadkiem. Same błędy. W tym roku na wakacjach zawsze miałem ze sobą na plaży wieczorową porą. Wnioski- uczy cierpliwości i pokory. Zanim rozłożysz musisz widzieć, że warto i czego chcesz. Jak rozłożysz więcej uwagi przykładasz do kadru(o dziwo nawet horyzont mniej leci :smileyhappy: . A po dwóch już ciemność w wizjerze(wtedy szerzej, żeby szło skadrować).Wnioski- wiem,że warto, ale ciągle brak samozaparcia.
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

akamel, przez wiele lat myślałem jak Ty - po co, nosić, tyle roboty, w dzień??!
Do czasu aż kilka lat temu (jeszcze przed erą cyfry), w Tatrach fotografowałem zacienione dolinki. Nie chciałem ogólnych widoczków, tylko fragmenty z teleobiektywem... I nijak mi czas nie chciał wyjść krótszy niż 1/30s (przy 100-300mm). Z zazdrością patrzyłem na pewnego Canoniera, który wytaszczył ze sobą na górę statyw i robił to samo co ja - tyle, że on chyba miał udane zdjęcia...
Od tego czasu, często mam statyw przy sobie.
A że powinien on być solidny, przekonałem się już też, na własnej skórze i nieudanych zdjęciach :nauseated_face:

------------------------------
fotoamator
Roby-----
Początkujący

Jeszcze jedna porcja zdjęć znad Wisły. Z dzisiejszego poranka.

profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Witam Roby. :c37

Zdjęcia z nad Wisły naprawdę bardzo udane, piękne kolorki. :c4

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600
profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Witam !
Super kadry, szczególnie 20 mi się podoba :c4
Muszę popróbować 16:9 bo fajnie to u Ciebie wygląda.

A wciskając się do dyskusji akamel, Tadeusz potwierdzam statyw to podstawa. Nawet w Tatry
gdy idę pochodzić (fotografia jest wtedy na drugim miejscu) zabieram statyw . Na szczęście urusł już mój "pomocnik" (nazywany przez znajomych synkiem asystentem) i pomaga w targaniu tego wszystkiego ze sobą.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
BuBu__
Początkujący

bardzo fajna wrzuta, szczególnie 20, niesamowita kolorystyka :) :thumbsup:

Bertone.
Poszukiwacz

Lubię Twoje widoczki .... płynie z nich taka delikatność .
Ponownie super zdjęcia :thumbsup:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________