anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze fotki-urocza Vanessa

JoannaR-----
Początkujący

Pierwsze fotki-urocza Vanessa

Witam! Choc bardzo sie boje mimo to wystawilam swoje jedne z pierwszych zdjec ;) Zaznaczam ze jestem raczkujaca! I nie mam zbytnio pojecia o mojej kamerze :( Prosze o krytyke bym sie w koncu wziela do roboty ;)

163 ODPOW. 163
JoannaR-----
Początkujący

A to czesc dalsza fotoshootingu z moimi chlopcami w roli glownej :c20
Jak pozbyc sie tych cholernych cieni :question:

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Szczerze nie widzę tych zdjęć zbyt dobrze ze względu na usterkę mojego komputera ale z tego co opisujesz to używasz zbyt ostrego, bezpośredniego światła. Kolorystykę można zmienić przestawiając WB czyli tzw. balans bieli stosownie do użytego światła lub spróbować AWB czyli trybu automatycznego doboru przez aparat. Poza tym można pogrzebać suwaczkami w programie. Najłatwiej mając do dyspozycji czysty plik ARW czyli jakby "cyfrowy negatyw" (i "wywołać go" w programie Image Data Converter załączonym z aparatem) a nie gotowy jpeg ale i na jpeg da się wiele zrobić. Skoro potrafisz obsługiwać Corela nie powinnaś mieć problemów z taką duperelą.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

JoannaR napisał(a):

A to czesc dalsza fotoshootingu z moimi chlopcami w roli glownej :c20
Jak pozbyc sie tych cholernych cieni :question:

Generalnie oświetlenie scen jest bardzo nieciekawe.
Kolorystyka jest wynikiem nieprawidłowego dobrania balansu bieli.

Cienie powstają od lampy ustawionej na wprost, już wspomiali Ci wcześniej ;)

Do tego typu fotografii przydały by się lampy studyjne z większymi softboxami. Ewentualnie światło ciągłe, ale to dość specyficzna zabawa bo w pomieszczeniu robi się przy ciągłym oświetleniu bardzo ciepło....

JoannaR-----
Początkujący

Kolorystykę można zmienić przestawiając WB czyli tzw. balans bieli
Jutro popoludniu bede miala dzieci 2 godziny poza domem to poszukam w tej mojej kamerze o czym tu mowa :c20

Tomek69N napisał(a):

Skoro potrafisz obsługiwać Corela

powiem tylko tak :smileymrgreen:

Lajam napisał(a):

Do tego typu fotografii przydały by się lampy studyjne z większymi softboxami

posiadam ta lampe http://allegro.pl/mega-moc-800w-oswietl ... 10422.html ale chyba powinnam mies ze dwie, co nie?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

JoannaR napisał(a):

posiadam ta lampe http://allegro.pl/mega-moc-800w-oswietl ... 10422.html ale chyba powinnam mies ze dwie, co nie?

I masz srebrną parasolkę do tego?

Koniecznie biała jeśli już, a najlepiej taka biała przezroczysta, żeby świecić przez nią, a nie światłem odbitym. Im bardziej rozproszysz światło, tym mniej ostre cienie wyjdą na zdjęciu.

Poza tym staraj się oświetlać z pozycji górno-bocznej, unikaj świecenia na wprost.

W kwestii ilości lamp - więcej wcale nie znaczy lepiej. ;)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Dokładnie ta jak Lajam prawi - wiecej nie znaczy lepiej. Ta lampa na allegro tez mnie nie zachwycila. Poza tym jak jestem długo elektrykiem tak nie słyszałem jeszcze aby 130W swietlowki było rownowazne 800W zarowki. Nie ma takiej sprawnosci to zrodło. Reasumujac: swiatło trza rozproszyc jak sie da. Pewnie byłas nie raz u fotografa i chyba zaden nie swiecił ci w oczy ostrym swiatłem bezposrednim.

JoannaR-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

I masz srebrną parasolkę do tego?

Witaj :c22
Tak mam srebrna parasolke, tak jak widac tam na zdjeciu -kolezanka mi ta lampe polecila bo sama ja zamowila no i jej posluchalam :c20 Parasolke ustawilam z boku
podczas robienia zdjec...

JoannaR-----
Początkujący

Tym razem cos z innej beczki :c20 Prosze o podpowiedzi :c20 :c20 Komentujcie ,krytykujcie a ja ide spac bo mnie grypa dorwala :(

tomik-----
Początkujący

Witaj. Ja powiem krótko. Okiem początkującego fotoamatora stwierdzam że Twoje prace
:thumbsup: no ale niestety jest tutaj spore grono profesjonalistów takich policjantów :c29 w dziedzinie fotografii i to oni wiodą prym i wyznaczają trendy i będą Cię obserwowac. Co do danych EXIF to będę solidarny i rzeczywiście by się przydały.

JoannaR-----
Początkujący

paderewa napisał(a):

Okiem początkującego fotoamatora stwierdzam że Twoje prace
:thumbsup: no ale niestety jest tutaj spore grono profesjonalistów takich policjantów :c29 w dziedzinie fotografii

Dzieki :c20 Ale podejrzewam ze moje zdjecia sa tak kiepskie ze nawet panowie policjanci nie pokwapia sie ich skomentowac bo juz im slow na mnie brak :smileymrgreen: