anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Niniel - zarobaczyło się

Niniel
Początkujący

Niniel - zarobaczyło się

W moim temacie będę prezentować różnorodne jako że jestem początkującym fotografem i nie mam żadnej ulubionej dziedziny :P (chociaż architektura jest moją najmniej ulubioną)

69 ODPOW. 69
Niniel
Początkujący

O kurcze, jakiś komentarz :shock: . A już straciłam nadzieje.

Dzięki za opinie cdn

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

To włochate , kosmate z 39 - fajnie się prezentuje :D

Pozdrawiam

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

39 i 45 podobają mi się :thumbsup:

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

cześć,

od 35 widzę, że wzięło Cię na focenie robalków :]
Sezon plenerów już praktycznie się zakończył, ale przez zimę na spokojnie...

Do lampy wbudowanej, w sieci można odszukać mnóstwo "patentów" na dyfuzory, rozpraszają światło.
Przy motylku i koniku pocięłaś zbyt mocno.
Przy gąsieniczkach, na desce, czy co to tam jest, niezbyt dobrze się prezentują. Nie są sprinterami, więc spokojnie można sobie na nich poćwiczyć ;]

Używam czasem blend typu tektura wyklejona folią do pieczenia, takie małe blendy potrafią dodać sporo światła przy odbiciu słonecznego i błyskaniu.

Poćwicz obróbkę, wyłącz autoiso w aparacie.

Pamiętaj, że nawet najfajniej cyknięty owad nie wywoła takiej fali entuzjazmu jak portret/krajobraz itp.
A wracając czasem z pleneru ze spodniami mokrymi po d...ę od rosy z jedną, dwiema fotami nadającymi się do pokazania łatwo się zniechęcić.

Dobrze trafiasz z ostrością, dużo cierpliwości życzę i jakby co to pytaj śmiało.
Jaki obiektyw?

Pozdrawiam.

Niniel
Początkujący

Robaki są fajne :) a to, że z całego pleneru jedno zdjęcie jet dobre jeszcze mnie nie zniechęca. Wręcz przeciwnie, bo cieszę się że cokolwiek wyszło.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam zamiar przez zimę zaopatrzyć się w lampę zewnętrzną i do niej dorobić dyfuzor. A obiektyw to industar 50-2, ale jego też chce zmienić, bo przez to pokrętło ostrości z przodu to mi połowa robaków uciekała :P

Miałam też nadzieje, że może ktoś mi udzieli jakiś porad co robię źle w tych zdjęciach, ale widocznie to nie na tym forum.

Aha, a autoiso mam wyłączone, ale z szumami to dopiero na ostatnim zdjęciu nauczyłam się walczyć :P

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

Niniel napisał(a):

Jeśli chodzi o sprzęt to mam zamiar przez zimę zaopatrzyć się w lampę zewnętrzną i do niej dorobić dyfuzor. A obiektyw to industar 50-2, ale jego też chce zmienić, bo przez to pokrętło ostrości z przodu to mi połowa robaków uciekała :P

Owady są mniej aktywne rano od 5-9 (pewnie wcześniej też ale, ciemno trochę) i wieczorem tak od 19-tej. Jasne, że da się cyknąć fotę w innej porze dnia. Jest trochę trudniej, bo i światło ostre i owady jakby im pieprzu nasypał, ale nie ma tu pustyni i zdarzają się miejsca zacienione ;]
Godziny oczywiście tak ogólnie, bo zdarzyło mi się, że od 5-tej było ciepło i ja sobie łaziłem a wszystko latało ;]

Niniel napisał(a):

Miałam też nadzieje, że może ktoś mi udzieli jakiś porad co robię źle w tych zdjęciach, ale widocznie to nie na tym forum.

Zamiast focha przeczytaj jeszcze raz posty pod ostatnimi fotami na spokojnie. Dowiesz się, nad czym popracować.

Pozdrawiam.

Niniel
Początkujący

To nie był foch, tylko takie stwierdzenie. Chociaż muszę przeprosić Krisa, bo kiedy to pisałam to nie zauważyłam jego rozbudowanej wypowiedzi. :smileyredface:

Dodaje jeszcze takie zdjątko ze spacerku po lesie.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

45 fajna, kolorowa :thumbsup:

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
Niniel
Początkujący

Pseudo-wakacyjne zdjęcie (wykonane w listopadzie :P )

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Grzybki fajne :c4 ramka już nie (ale ja generalnie nie lubię ramek)
Muszelki... nawet ta ramka mi tu pasuje, ale muszelek za mało - szkoda tych czarnych dziur. Poza tym :thumbsup:

------------------------------
fotoamator