Podziel się wrażeniami!
parę fotek zwierząt
minolta 7000 + kit 70-300 od alfy 200 + film fuji superia 400, oczywiście przeterminowana i to sporo.
piekny kolor:) kiedys też robiłem na tym filmie, niestety przy portretach wydawał mi się zbyt "zimny" i zrezygnowałem na rzecz kodaka gold.
mój faworyt to zdjęcie nr. 5
fuji faktyczne ma taki "zimny" klimat. taką zieloną dominantę. kodak gold jest bardzo ciepły. kupiłem niedawno dwa 2-paki. tylko 2 lata po terminie
fuji faktyczne ma taki "zimny" klimat. taką zieloną dominantę. kodak gold jest bardzo ciepły.
No popatrzcie - ja przez parę lat używałem wyłącznie fuji 400ISO, miał bardzo naturalne barwy, dobrze oddawał kolor skóry... (jeszcze mam resztki w lodówne)na agfie (jakiejś do c-41) widziałem ostatnio przegiete kolorki, ale może ktoś podkrecił w labie przy odbitkach bo były jak cukierek-brazylijska telenowela... aż waliło po gałach
fuji dla mnie przegięcie w stronę niebieskiego (sensia 400(200?) - dla mnie ludzie byli na tych zdjęciach byli trupio bladzi ale to może też było światło), ogólnie w kolorze lubie odcienie cieplejsze. ziarno tez bardziej podobalo mi sie to od kodaka, ładniejsze przechodzenie tonów (mniej skokowe) To totalnie subiektywne odczucie bo szybko przestałem używać i jednego i drugiego
Aż mnie zaczęło kusić żeby kupic cos kolorowego, słyszałem że fuji velvia robi kosmos w tej materii
Tadeusz napisał(a):
No popatrzcie - ja przez parę lat używałem wyłącznie fuji 400ISO, miał bardzo naturalne barwy, dobrze oddawał kolor skóry... (jeszcze mam resztki w lodówne)
Tadeusz napisał(a):
A Kodak miał kolorystykę dla mnie, nie do przyjęcia
Zimna i blada, to była Agfa.
dqdq1 napisał(a):
fuji dla mnie przegięcie w stronę niebieskiego (sensia 400(200?)
Mam tez gdzieś taki negatyw, że nawet śnieg na plaży jest niebieski (na odbitce), ale to wyraźnie wina zakładu, który wołał - wtedy nie było jeszcze labów na każdym rogu.