anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gillian79 - GALERIA

gillian79
Początkujący

Gillian79 - GALERIA

W końcu postanowiłam się przełamać i powklejać swoje zdjęcia :) Oceniajcie prosze, mowcie co robie nie tak itp :) Pozdrawiam!

20 ODPOW. 20
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Bertone napisał(a):

6 - wolałbym bez tego stojaka :P

za Bertonem-bo foto swietne :smileythumbsup:

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

trzeba przyznać że 4 mnie zaskoczyła, bardzo ciekawe zdj :thumbsup:
wrócę jeszcze do pierwszej wrzuty - staraj się żeby linie poziome i pionowe widoczne na zdjęciu nie były ukośne ;)

gillian79
Początkujący

Przedstawiam Wam Szymonka, dzidziusia kolezanki :c20 To sa moje poczatki w portretowaniu,wiec prosze o wyrozumialosc hie hie :c20 Chciałabym jednak tak pięknie chwytać momenty jak to robi Mama Kuby :)

spolcmas1uzjua
Nowicjusz

10 :thumbsup:

profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

gillian79 napisał(a):

Chciałabym jednak tak pięknie chwytać momenty jak to robi Mama Kuby :)

Dziękuję ;) Pozwól, że wskażę Ci pewne aspekty, które przeszkadzają mi w odbiorze. Ogólnie jednak całą serię ogląda się z przyjemnością
Generalnie w ostatnim wrzucie źle dobrany balans bieli.
7- niekorzystnie skadrowane, za dużo pustego miejsca po lewej stronie
8 - widziałabym trochę jaśniej
9 - sztuczne rozmycie jest fe.
11 - ciutkę dołu więcej by się przydało

gillian79
Początkujący

Dziękuję za wskazówki, kolejne fotki mam nadzieje będą już lepsze . Znalazlam pod choinka szkielko 50f1.8 i to byl moj debiut.. Podoba mi sie bardzo w jaki sposob obrabiasz zdjecia. Chyle czoła :c4

gillian79
Początkujący

Kropla wody najgorsza tortura :c20 kap, kap, kap... dziś próbowałam zrobić zdjęcia kropel. Naczytałam się tyle o ustawieniach aparatu itp..i oto efekty..
Wiem ze powinnam uzyc jak najkrotszego czasu naswietlania, by zamrozic krople..Czyli, że wartości 1/1000 lub krótsze będą najodpowiedniejsze..Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160! Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.. Please mówcie co robię nie tak! :)

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

kropelki swietny pomysł,ale na moje nie wyspane oko :c7 brakuje ostrości
pozdro

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

gillian79 napisał(a):

Wiem ze powinnam uzyc jak najkrotszego czasu naswietlania, by zamrozic krople..Czyli, że wartości 1/1000 lub krótsze będą najodpowiedniejsze..Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160! Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.. Please mówcie co robię nie tak! :)

Niekoniecznie ;]
u mnie w galerii Amtrak-> fota 130 - czas naświetlania 4sekundy (BULB), f/około 10, lampa wbudowana z homemade "przedłużaczem błysku" i dyfuzorem, błysk na drugą kurtynę. Błysk zamroził ruch.
Przy wbudowanej lampie <1/160 nie ustawisz.
Ogniskowa 300mm i f/5.6 w tej Sigmie to mydło i sugerowałbym max 250mm i f/siakieś> 7.
Ćwicz dalej, fajna zabawa ;]
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Widzę, że Cie wzięło :thumbsup:
16 i 15 najbardziej mi sie podobają.

gillian79 napisał(a):

Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160

Dlatego, że użyłaś wbudowanej lampy błyskowej. Jeśli doświetlasz lampą, czas migawki nie ma znaczenia - to błysk musi "zamrozić" ruch.

gillian79 napisał(a):

Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.

To dobrze, że ręcznie - AF i tak by nie nadążył... - f/8 czy f/11 byłyby OK, ale używałaś też f/5,6, co przy ogniskowej 300mm nie jest dobre - strata ostrości (chyba, że byłby to SAL 70-300G :c34 )

A więc: aparat na statywie (żeby ostrość się nie przestawiała), MF - ręcznie ustawiasz ostrość, tam gdzie potrzebujesz, przysłona f/8-f/11, tryb "M" oczywiście... i powinno być dobrze.
Czas migawki... jeśli dasz długi, zarejestruje się dużo tła, oświetlonego światłem zastanym, jeśli dasz najkrótszy możliwy i oświetlenie zewnętrzne przytłumisz, tło będzie ciemne (i o to chodzi), a kropla dobrze oświetlona. Jeśli masz tylko wbudowana lampę możesz jeszcze użyć korekcji błysku w zakresie (+/- 2EV), jeśli dysponujesz zewnętrzną, to jeszcze dochodzi możliwość ręcznego sterowania błyskiem (w zależności od użytej lampy, nawet do 1/128 pełnej mocy).

------------------------------
fotoamator