Podziel się wrażeniami!
W końcu postanowiłam się przełamać i powklejać swoje zdjęcia Oceniajcie prosze, mowcie co robie nie tak itp Pozdrawiam!
Bertone napisał(a):
6 - wolałbym bez tego stojaka
trzeba przyznać że 4 mnie zaskoczyła, bardzo ciekawe zdj
wrócę jeszcze do pierwszej wrzuty - staraj się żeby linie poziome i pionowe widoczne na zdjęciu nie były ukośne
Przedstawiam Wam Szymonka, dzidziusia kolezanki To sa moje poczatki w portretowaniu,wiec prosze o wyrozumialosc hie hie Chciałabym jednak tak pięknie chwytać momenty jak to robi Mama Kuby
10
gillian79 napisał(a):
Chciałabym jednak tak pięknie chwytać momenty jak to robi Mama Kuby
Dziękuję za wskazówki, kolejne fotki mam nadzieje będą już lepsze . Znalazlam pod choinka szkielko 50f1.8 i to byl moj debiut.. Podoba mi sie bardzo w jaki sposob obrabiasz zdjecia. Chyle czoła
Kropla wody najgorsza tortura kap, kap, kap... dziś próbowałam zrobić zdjęcia kropel. Naczytałam się tyle o ustawieniach aparatu itp..i oto efekty..
Wiem ze powinnam uzyc jak najkrotszego czasu naswietlania, by zamrozic krople..Czyli, że wartości 1/1000 lub krótsze będą najodpowiedniejsze..Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160! Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.. Please mówcie co robię nie tak!
kropelki swietny pomysł,ale na moje nie wyspane oko brakuje ostrości
pozdro
gillian79 napisał(a):
Wiem ze powinnam uzyc jak najkrotszego czasu naswietlania, by zamrozic krople..Czyli, że wartości 1/1000 lub krótsze będą najodpowiedniejsze..Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160! Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.. Please mówcie co robię nie tak!
Widzę, że Cie wzięło
16 i 15 najbardziej mi sie podobają.
Dlatego, że użyłaś wbudowanej lampy błyskowej. Jeśli doświetlasz lampą, czas migawki nie ma znaczenia - to błysk musi "zamrozić" ruch.gillian79 napisał(a):
Nie wiem jednak dlaczego nie moglam ustawic w swojej alphie wiekszej wartosci niz 1/160
To dobrze, że ręcznie - AF i tak by nie nadążył... - f/8 czy f/11 byłyby OK, ale używałaś też f/5,6, co przy ogniskowej 300mm nie jest dobre - strata ostrości (chyba, że byłby to SAL 70-300G )gillian79 napisał(a):
Ostrzylam recznie (MF) , F8 lub F11.