- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam, mam problem ze zgraniem plików z alfy 100 na windows 7 i 10
Jeszcze w zeszłym rku nie było problemów. Teraz wydaje się że oprogramowanie jest niekompatybilne. Nie ma znaczenia czy próbuję zgrać zdjęcia bezpośrednio w aparatu czy z karty za pomocą czytnika kart.
Czy ktoś może posłużyć radą ?
Pozdrawiam
K.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nigdy nie miałem a100, ale przychodzi mi tylko jedna możliwość (biorąc pod uwagę to, że jpg to standard i nie ma różnicy jakie systemu się używa) zerknij w zakłądkę dotyczącą zdjęć w menu ( w nex 6 to odtwarzanie) i tam oprócz opcji kasuj formatuj itd jest opcja chroń, może włączyłeś tą opcje i przez to nie możesz ruszyć z żadnym zdjęciem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za wiadomość. Przekazaliśmy Towje zapytanie do naszego eksperta. Odpowiemy tak szybko, jak będzie to mozliwe.
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nasz ekspert sugeruje
1. Aktualizację oprogramowania aparatu (o ile nie jest najnowsze)
2. Spróbować zgrać zdjęcia z innym kablem/przez inny czytnik kart pamięci/spróbować na innym (starszym) komputerze
3. Spróbować przeczyścić/przedmuchać styki gniazda karty pamięci oraz samej karty (bo może to być wina samej karty, a nie aparatu)
4. Kupić/pożyczyć inną kartę pamięci i sprawdzić czy problem nadal występuje (jeżeli tak, to wina aparatu, jeżeli nie – to wina karty).
W razie potrzeby pozostawiamy również kontakt do naszego serwisu:
customersupport.pl@eu.sony.com, tel. 22 3060694 lub formularz na stronie : https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A mógłbyś napisać coś więcej, występują jakieś błędy, komunikaty? Co się konkretnie dzieje jak próbujesz zgrać zdjęcia? Czy aparat wyświetla pliki poprawnie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jeden31 napisali:
Teraz wydaje się że oprogramowanie jest niekompatybilne. Nie ma znaczenia czy próbuję zgrać zdjęcia bezpośrednio w aparatu czy z karty za pomocą czytnika kart.
Cześć!
Pytanie zasadnicze - o jakim oprogramowaniu piszesz, że jest niekompatybilne?
Zgrywając zdjęcia z karty za pomocą czytnika nie ma konieczności używania żadnego oprogramowania.
Pliki JPG powinny wyświetlać się bez najmniejszych problemów w każdej przegląrace obrazów np. Przeglądarka fotografii systemu Windows. Jeśli nie wyświetlają się poprawnie (np. połowa obrazu jest zielona) to możliwe, że po prostu uszkodzona jest karta pamięci.
W przypadku plików RAW, w systemie operacyjnym musi być zainstalowany sterownik RAW dla Sony.
Tutaj link do pobrania https://www.sony.pl/electronics/support/downloads/Z0005566
Najistotniejsze dla rozwiązanie tego problemu jest poznanie metodologii "zgrywania" zdjęć do komputera.
Pozdrowienia!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odpowiedż.
Niekompatybilne oprogramowanie aparatu (ma już 11 lat) z windows 10
Jeszcze ostatnią jesienią udało mi się zgrać wszystko, dziś już nie.
Po podłączeniu aparatu do komputera, następuje "nawiązywanie połączenia USB" z komputerem.
komunikat takiej treści wyświetla się na monitorze aparatu. To "nawiązywanie" trwa bez końca i bez sukcesu.
Zaś z karty poprzez czytnik kart, komputer (windows 10) widzi pliki, rozpoznaje je jako JPG, można je nawet zgrać na dysk, ale ich nie może otworzyć.
Pozdrawiam.
K.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nigdy nie miałem a100, ale przychodzi mi tylko jedna możliwość (biorąc pod uwagę to, że jpg to standard i nie ma różnicy jakie systemu się używa) zerknij w zakłądkę dotyczącą zdjęć w menu ( w nex 6 to odtwarzanie) i tam oprócz opcji kasuj formatuj itd jest opcja chroń, może włączyłeś tą opcje i przez to nie możesz ruszyć z żadnym zdjęciem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Takiej opcji w miom aparacie nie mam.
Podejrzewam że problem jest z windowsem. MS - wiecznie "grzebie" w oprogramowaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj windows nie może blokować plikow jpg, bo blokowałby wszystkie. A co do tego, że nie masz takiej opcji, ściągnąłem instrukcje i w menu odtwarzania (taki kwadracik z trójkątem) masz opcje chroń i ta opcja odpowiada za blokowanie zdjęć na karcie, na pewno służy do tego żeby nie można było przypadkiem skasować zdjęć z karty, ale może też blokuje pliki. Swoją drogą wyślij na jakiś serwer jeden z plików w poniedziałek sprawdzę na kilku komputerach, czy plik się otwiera...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
jeden31 napisali:
Podejrzewam że problem jest z windowsem. MS - wiecznie "grzebie" w oprogramowaniu.
Sprawdziłem dzisiaj A100 i Windows 10. Nie ma najmniejszego problemu z kopiowaniem, oglądaniem zdjęć przy użyciu czynika kart pamięci. Zarówno formaty JPG i RAW są obsługiwane przez Windows bez najmniejszego problemu.
Dołączam się więc do prośby Pawła co do załadowaniu/udostępnieniu pliku bezpośrednio z aparatu.
Pozdrowienia