annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Voedsel smakelijk fotograferen

profile.country.DE.title
Peter_S.
Genius
494  Weergaven

promo_lesson4.jpg

 

Wanneer je gerechten of snoepjes fotografeert, zou het geweldig zijn als de foto kon laten zien hoe smakelijk het onderwerp is.
Voor dit soort foto's moet je rekening houden met kleur en helderheid, zodat je het smakelijke uiterlijk van het voedsel kunt reproduceren, bijna alsof je het gerecht voor je hebt.
Stel de camera om te beginnen in op de P-modus en experimenteer met de volgende technieken.

 

De kleur naar wens reproduceren

Kleur en helderheid zijn belangrijke aspecten om gerechten en desserts er heerlijk uit te laten zien op de foto.
Pas als eerst de kleur aan met de witbalans. De witbalans is de functie waarmee de witstandaard kan worden aangepast, maar deze instelling kan ook worden gebruikt als kleurenfilter in digitale camera's. Begin met de automatische witbalans [AWB] en kijk of het resultaat naar wens is. Probeer anders indien nodig de instelling [Daglicht] of [Bewolkt]. Als je nog verder wilt zoeken naar de juiste kleur, kan de functie voor fijnafstelling van de witbalans van pas komen.
Over het algemeen zien gerechten er smakelijker uit als ze een iets warmere kleur krijgen (een rode tint).

 

les4_1_1_modal.jpg

 

De foto's hiernaast werden gemaakt met verschillende witbalansinstellingen. Foto [1], genomen met de automatische witbalans [AWB], ziet er witter uit dan in het echt door de lichtbron in het restaurant. Foto [2] werd genomen met de instelling [Daglicht]. De warmere kleur geeft de foto een extra smakelijke uitstraling.

 

Rekening houden met de richting van het licht

Ook de richting van het licht en de helderheid zijn belangrijke aspecten. Gerechten zien er smakelijker uit als ze worden gefotografeerd met tegenlicht. Wanneer voedsel wordt gefotografeerd met frontaal licht, worden de vorm en kleur ervan scherp weergegeven. Omdat het licht echter geen schaduw op het onderwerp werpt en er niet doorheen schijnt, heeft de foto weinig diepte en geeft het onderwerp een platte indruk.

 

les4_2_1_modal.jpg

 

Foto [1] werd genomen met frontaal licht. De vormen van het brood en het fruit worden duidelijk weergegeven, maar de foto ziet er vlak uit, als een reportagefoto. Met direct flitsen wordt eveneens frontaal licht gecreëerd en resulteert in eenzelfde vlakke foto.
Foto [2] werd genomen met tegenlicht. Door de schaduw krijgt het brood diepte. Het fruit en het glas met drinken zien er sappiger uit door het licht dat er doorheen valt. Alleen al door de richting van het licht te veranderen, kan de foto er heel anders uit komen te zien.

 

Als je echter met tegenlicht fotografeert, kan het onderwerp er donkerder dan verwacht uitzien door de lichte achtergrond. In dat geval kun je de functie voor belichtingscompensatie gebruiken. Als het eten te donker lijkt, pas je de belichting bij de plus (+) aan om het beeld helderder te maken. Belangrijk is om de belichting aan te passen op basis van de helderheid van het voedsel zelf; het maakt niet uit of de achtergrond daardoor wat wittig wordt.

 

les4_2_2_modal.jpg

 

In foto [3] lijkt het voedsel donker door het felle licht dat de lens binnenkomt.
Foto [4] is het resultaat van het toepassen van belichtingscompensatie op de linkerfoto. Doordat de belichting is aangepast op basis van het voedsel om het beeld helderder te maken, ziet het voedsel er nu smakelijker uit.

 

De compositie veranderen

Als je een heel bord probeert te fotograferen, is het resultaat vaak een oninteressante reportagefoto. Wanneer je echter wat meer aandacht aan de compositie besteedt, kun je de sfeer van de foto aanzienlijk verbeteren.
In de onderstaande foto's is voor foto [1] het hele bord gefotografeerd vanaf de kijkpositie van de fotograaf. Je kunt de inhoud van het bord zien, maar de foto ziet er vlak en oninteressant uit. Doordat de overige borden en het bestek in het kader aanwezig zijn, biedt het geheel een rommelige indruk.

 

Om het beeld te verbeteren, werd foto [2] zo dicht mogelijk bij het bord genomen. Het bord werd van zo dichtbij gefotografeerd dat een gedeelte buiten het kader valt. Deze foto is meer aanwezig en geeft het smakelijke van het gerecht beter weer. De achtergrond is ook beter georganiseerd.
Het wordt aangeraden om in verticale of diagonale richting te fotograferen (door de camera schuin te houden) omdat dit de foto meer diepte geeft.

 

les4_3_1_modal.jpg

 

Lenzen met vaste brandpuntsafstand gebruiken

Lenzen met vaste brandpuntsafstand zijn goed voor culinaire fotografie omdat ze een prachtige achtergrondvervaging kunnen creëren. Omdat lenzen met een vaste brandpuntsafstand bovendien veel licht in de camera toelaten, zijn ze ook zeer geschikt voor binnenopnamen bij weinig licht.

 

les4_4_1.jpg
Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 2.8 / Sluitertijd: 1/400 sec / Belichtingscompensatie: +0,7
  les4_4_3.jpg
Brandpuntsafstand: 50 mm / F-getal: 2.0 / Sluitertijd: 1/80 sec
SAL50F18

les4_4_2.jpg
Dit is een middellange telelens voor APS-C-camera's.
Deze lens is ideaal voor het maken van portretten en voor het kaderen en isoleren van interessante details in grotere scènes.
Je kunt het gewenste onderwerp isoleren door te kaderen, maar je kunt bovendien profiteren van het grote maximale diafragma van F1.8 en het ronde diafragmaontwerp om je onderwerp uit te lichten aan de hand van achtergrondvervaging.
Het maximale diafragma maakt het ook mogelijk om opnamen te maken bij weinig licht, met name ook in combinatie met de Optical SteadyShot-beeldstabilisatie waarmee camera's uit de α-serie zijn uitgerust.

  SEL50F18

les4_4_4.jpg
Deze middellange telelens met een brandpuntsafstand van 50 mm is perfect voor portretfotografie.
Door het grote diafragma en het ronde ontwerp van het diafragma kunnen prachtige, vervaagde achtergronden worden geproduceerd.
In combinatie met het ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatiesysteem (OSS) kunnen bovendien haarscherpe, heldere portretten worden gemaakt bij omstandigheden met weinig licht.

 

2 Opmerkingen