annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

4K HDR: wat is het en hoe komt u eraan?

profile.country.GB.title
scully99
Lid
Lid
4.105  Weergaven

In de afgelopen jaren is de tv-beeldkwaliteit steeds verbeterd. Na Standard Definition (SD) kwamen HD en Full HD. Toen was het de beurt aan 4K-tv, die zorgde voor een veel hogere resolutie en dus een duidelijker beeld dan ooit tevoren. Hoewel de hogere resolutie de beeldkwaliteit verbeterde, bleven het 'dynamisch bereik' en het kleurenpalet hetzelfde. Maar nu is er een revolutionaire nieuwe standaard in de wereld van videosignalen: HDR.

 

4K HDR

 

Wat is HDR?


HDR staat voor High Dynamic Range (groot dynamisch bereik) en bevat een veel groter scala aan kleuren en meer helderheid dan conventionele SDR-inhoud (standaard dynamisch bereik). HDR kan beter reproduceren wat het menselijk oog ziet en wat wordt vastgelegd door een camera. Dat betekent dat het beeld veel dichter bij de werkelijkheid ligt. Camera's konden hiervóór al meer kleur en helderheid vastleggen dan tv's konden reproduceren, maar met een HDR-tv is het niet meer nodig de kwaliteit van het bronbeeld te verminderen zodat het op de tv kan worden weergegeven.


Er bestaan verschillende labels voor de meest recente tv's: 4K, Ultra HD en UHD. Er wordt ook wel eens verwezen naar de resolutie van Ultra HD, die 2160p is. Voor de Ultra HD-tv's van Sony gebruiken we 4K HDR als benaming. Deze tv's combineren de helderheid van hi-res 4K met de baanbrekende details, kleuren en helderheid van HDR.


Hoe kunt u beelden in HDR bekijken?


Om beelden in 4K HDR te kunnen bekijken, moet u een 4K HDR-tv hebben. Daarnaast heeft u HDR-compatibele inhoud nodig, die nu beschikbaar is via streamingapps op internet (bijv. Netflix en Amazon Video, afhankelijk van uw land/regio), en ook 4K UHD-Blu-ray-spelers en gameconsoles zoals de PS4/PS4 Pro1. Grote omroepen zijn ook van plan om compatibele inhoud uit te zenden.


Uw 4K HDR-tv zou HDR-compatibele inhoud automatisch moeten weergeven. Als u HDR bekijkt vanaf een HDMI-apparaat, moet u het HDMI-signaal op de tv veranderen naar 'Enhanced Format' (Verbeterde indeling). U hebt ook een hoogwaardige supersnelle HDMI-kabel nodig die over meer bandbreedte beschikt om de extra gegevens te kunnen verwerken.


Naast de serie 4K HDR-tv's kondigde Sony in januari 2017 HDR-compatibele High Definition-tv's aan, voor gamen in HDR met de PS4/PS4 Pro en HDR-video's met de geïntegreerde Netflix-app2. Zo krijgt een nog breder publiek toegang tot HDR.


HDR is een spannende nieuwe ontwikkeling die u een totaal nieuwe kijkervaring zal bieden. Bekijk hier de HDR-modellen van Sony: https://www.sony.nl/electronics/tv/t/tv?type=new-hdr

 

1. Als u een gamer bent of video's bekijkt via een PS4 Pro met PS VR, kunt u op uw compatibele tv verbeterde kwaliteit krijgen (HDR en 2160p RGB) door de processoreenheid te omzeilen. Ga naar deze koppeling voor instructies https://www.playstation.com/nl-nl/get-help/help-library/playstation-vr/getting-started/how-to-get-4k... Dit is alleen van toepassing op niet-PS VR-inhoud. Voor VR-inhoud en -headsets kan HDR niet worden gebruikt.
 
2. Alleen compatibel met alle HDR PS4-games via HDMI en HDR-video's van de geïntegreerde Netflix-app (raadpleeg de ondersteuningswebsite van Sony voor meer informatie.) Met HDR-beeldsignaal wordt specifiek de HDR10 Media Profile-indeling bedoeld (doorgaans HDR10 genoemd). Compatibiliteit met alle HDR-inhoud kan niet worden gegarandeerd.
2 Opmerkingen