Podziel się wrażeniami!
Witam
Na stronie z aktualizacjami ukazał się nowy sterownik do karty graficznej ATI hd 3470. Niestety nie udaje mi się go zainstalować. Postępuję zgodnie z opisem na stronie , czyli odinstalowuje poprzednią wersję i instaluję nową. Niestety ale po instalacji ściągniętego pliku sterownik nie jest zainstalowany. Czy tez macie ten problem?
Witajcie
Myślałem, że z uwagi na wpis:
"The following notebooks are not compatible with this release: Sony® VAIO® notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)"
Dalej nie będzie działała metoda bezpośredniej instalacji, a tu słyszę od kolegi że tak.
Fajnie - dzięki za info.
Pozdrawiam
Przemek
Zauwaz, ze jest to bezposredni link do pliku instalacyjnego dla mobile, bez posrednictwa CCC instalatora, ktory sprawdza i sam sciaga odpowiednia wersje.
Witajcie
Niestety w przypadku mojego Radka proponowana instalacja nowych sterowników 11-5 nie nie poszła.
" Nie można pobrać .... Używasz nieobsługiwanej wersji karty graficznej."
Pozostaje przy swojej metodzie opisanej powyżej.
WIN7 32 bit 11.5
WIN7 64 bit 11.5
AMD Catalyst™ 11.5 Release Notes
Szczegółowa instrukcja
W ramach autorefleksji polecam tekst olaf3de znajdujący się na końcu tego wątku
Pozdrawiam
Przemek
Przeciez to jest dokladnie taki sam link jak ja podalem (http://www2.ati.com/drivers/mobile/11-5_mobility_vista_win7_64_dd_ccc.exe). Ty tylko przechodzisz posrednio przez jakas inna strone. Po co?
Witam,
mam pytanie odnośnie najnowszych sterowników NVIDII 275.27 Beta z 17.05.2011, mój laptop niestety nie jest w nich uwzględniony (VGN-FZ21Z)
"The following Sony VAIO notebooks are supported: Sony VAIO F Series with NVIDIA GeForce 310M, NVIDIA GeForce GT 335M and NVIDIA GeForce GT 425M. Other Sony VAIO notebooks are not supported at this time (please contact Sony for driver support)."
sterownik ten jest mi potrzebny do gry Wiedźmin 2, czy mogę liczyć na pomoc w tej sprawie?
Pozdrawiam
matq, pewnie Przema2006 i urOk zabiją mnie za tę odpowiedź ale czy oby na pewno twój sprzęt spełnia wymagania minimalne dla tej gry?
VGA: Nvidia GF 8800 512 VR or similar ATI
Hehe, genialna odpowiedz
Pisze teraz serio, smieszna:
"Nie ma sterow, ale nie przejmuj sie, Wiedzmin 2 i tak Ci nie pojdzie."
Dodalbym ta odpowiedz do szkolenia konsultantow na VAIO linii
Pozdrawiam
PS. A tak na powaznie, to zostaje Ci tylko mod sterownikow. Z nVidia jest wiekszy problem niz z ATI.
rozumiem, dzięki za odpowiedź 😛
"The following Sony VAIO notebooks are supported: Sony VAIO F Series with NVIDIA GeForce 310M, NVIDIA GeForce GT 335M and NVIDIA GeForce GT 425M. Other Sony VAIO notebooks are not supported at this time (please contact Sony for driver support)."
z powyższego wynika, że mój laptop vaio F 11 m1e z kartą 330m nie jest wspierany. Mimo wszystko zainstalowałem najnowsze sterowniki, wszystko przebiegło bezproblemowo - jak zawsze, wszystko działa jak należy etc. Ktoś mi może wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi ? Czy narażam w ten sposób swoje vaio ?
Poniżej znajduje się opis (znaleziony na www.theexperienceblog.com) prostego sposobu na instalację najnowszych sterowników do kart graficznych NVIDIA.
Ponieważ najnowsze sterowniki nie są przetestowane przez Sony, poniższe kroki wykonujesz na własną odpowiedzialność.
1. Otwieramy Menedżera urządzeń, np. klikając prawym klawiszem myszy na Mój komputer i wybieramy Zarządzaj.vga_1.jpg
2. Znajdujemy naszą kartę graficzną i otwieramy jej właściwości.vga_2.jpg
3. Przechodzimy do zakładki Szczegóły, następnie z rozwijanego menu Właściwość wybieramy Identyfikatory sprzętu i zapisujemy wartość PCI\VEN_10DE&DEV_0425&SUBSYS_9005104Dvga_3.jpg
4. Kolejno wchodzimy na stronę www.nvidia.pl, a następnie wyszukujemy i pobieramy interesujący nas sterownik.vga_4.jpg
5. Następnie klikamy dwukrotnie pobrany plik. Zawartość paczki zostanie wypakowana do wskazanego folderu i zostanie uruchomiony program instalacyjny, który w pierwszym kroku sprawdzi nasz system. Standardowo ta czynność zakończy się poniższym komuniaktem.vga_5.jpg
6. Teraz należy odszukać katalog, do którego zostały wypakowane pliki sterownika. Następnie wchodzimy do katalogu (dokładna ścieżka może się różnić w zależności od sterownika)C:\NVIDIA\DisplayDriver\275.33\Vista\International\Display.Driver
Odnajdujemy i otwieramy plik nvam.inf.
Następnie wyszukujemy w pliku odpowiednich linii (cyfry 0425 występujące po NVIDIA_DEV nie są przypadkowe i są powiązane z identyfikatorem sprzętu).
Upewniamy się czy istnieje wpisNVIDIA_DEV.0425.01 = "NVIDIA GeForce 8600M GS"Następnie wyszukujemy linię %NVIDIA_DEV.0425.01% i zmieniamy identyfikator sprzętu odczytany w punkcie 3.%NVIDIA_DEV.0425.01% = Section005, PCI\VEN_10DE&DEV_0425&SUBSYS_9005104D
Tak zmodyfikowany plik zapisujemy.
Teraz możemy ponownie uruchomić program instalacyjny nowego sterownika. W tym celu uruchamiamy plik setup.exe znajdujący się w katalogu C:\NVIDIA\DisplayDriver\275.33\Vista\InternationalOkazuje się, że jesteśmy posiadaczami zgodnego sprzętu.
vga_6.jpg
Uwaga !Po zainstalowaniu nowych sterowników, konieczna może być ponowna instalacja pakietu Utilities związanego z regulacją jasności wyświetlacza.