anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Szeol- moje fotki

szeol-----
Początkujący

Szeol- moje fotki

Witam,
Pstrykam niespełna rok czasu i chyba pora by ktoś mi podpowiedział co robię źle i jak to poprawić ;)

47 ODPOW. 47
Anonymous0
Początkujący

Pierwsze najbardziej mi się podoba. :)

szeol-----
Początkujący
szeol-----
Początkujący

Wrocław nocą...
Piszcie proszę co dobrze a co źle zrobiłem ;)
ps. wiem że z ISO przesadzone jest na pewno 😜

profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

Pierwsze fajne. Koncertowe ok.
Boże Narodzenie pierwsze podoba mi się.
Ale każde następne zdjęcie jest za ciemne.
Zwłaszcza nocne. Zdecydowanie za mało tam Wrocławia.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Dlaczego przy zdjęciach nocnych użyłeś przesłony 22-25?
Dla większości obiektywów optymalny zakres przesłon to 8-13.

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

1 - jest to najlepsze zdjęcie jakie do tej pory pokazałeś, ale jest zbyt chaotyczne jak na moje oko, no i ta winieta (trochę jej dałeś za dużo)

na koncertowych to ja się nie znam, więc się tutaj nie wypowiem

bombka1 - choć bookeh ładny to zdjęcie jest niewyraźne, czas 1/15 sek przy 50mm nie używając statywu nie jest najlepszym pomysłem
2 - ciemne, bardzo ciemne, nawet nie wiem dlaczego to zuploadowałeś

zaś Wrocławskimi to zgadzam się z cdn, za ciemne, no i prócz ostatniego to kadry też są nie ciekawe :c20

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

We wrocławskich jest zdecydowanie za duże ISO, po co 800?

szeol-----
Początkujący

Dzięki za komentarze. To że iso za wysokie to wiem. :(
Proszę o więcej komentarzy z poradami typu

cdn napisał(a):

Ale każde następne zdjęcie jest za ciemne..

czy

sadam napisał(a):

Dla większości obiektywów optymalny zakres przesłon to 8-13.

Na dobrą sprawę jestem fotoamatorem i mimo studiowania kilku foto poradników wciąż mam braki ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj

szeol napisał(a):

Pierwsze ino w kolorze

Pierwsze ino czarno-białe, było lepsze ;)

szeol napisał(a):

za duża winieta,

Zdecydowanie. Co Wy macie z tą winietą! To jakaś plaga ostatnio :smileyevil: Masowe stosowanie winiety - potrzeba, czy nie. Winieta może być środkiem wyrazu i czasem może dodać zdjęciu... klimatu, uroku, ale w większości wypadków, jest po prostu zbędna i tylko psuje zdjęcie.
Każdy obiektyw trochę winietuje, ale w większości przypadków staramy się usunąć ten efekt.

Wracając jeszcze do "nocnych" - poczytaj forum dużo było na ten temat, ale krótko: masz statyw, bo długie czasy stosujesz, a więc - niskie ISO, przysłona f/8 - f/11 (rzadko potrzeba inaczej, chyba, że chcesz małej GO - wtedy zwiększasz przysłonę wg potrzeb), wyłączasz stabilizację i czas :c18 tu już najlepiej metodą prób i błędów i pamiętaj, histogram nie zawsze prawdę powie - światła nocne (prawie) zawsze będą przepalone - więc z prawej strony będzie wysoki słupek i musi tam być. Ważne, żeby na zdjęciu było coś widać - szczegóły, a nie tylko ciemność.

Przymykanie przysłony bardziej, niż do f/11 - f/13 powoduje pogorszenie ostrości (na skutek dyfrakcji - ugięcia się światła na krawędzi listków).

------------------------------
fotoamator