anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

shogunpolska album

profile.country.pl_PL.title
shogunpolska
Początkujący

shogunpolska album

DSC00013 (800x533).jpgWitam wszystkich forumowiczów.
Zaczynam właśnie swoją przygodę z fotografią i chciałbym poszerzać swoją wiedzę w tej dziedzinie, wiec proszę o komentarze.

36 ODPOW. 36
shogunpolska
Początkujący

BuBu ładne modelki to nie moja zasługa, ale dzięki w ich imieniu.

Bertone.
Poszukiwacz

Jakoś zdjęcia pomników nie przemawiają do mnie ... nic ciekawego. No chyba , że pokazane w jakiś inny sposób to tak.

Pozdrawiam

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
hovany
Poszukiwacz

śliczne masz te modelki :thumbsup:

Szczególnie ta z piątki. ;)

Co rozumiesz przez zaczynanie przygody z fotografią? Masz dobry sprzęt, ale nie wykorzystujesz, chyba, jego funkcji prawidłowo. Popracuj nad korzystaniem z autofokusa. Dobrze, żeby ostrość była na oczach lub na bliższym oku postaci.

Ogólnie nie jest źle.

BZ
shogunpolska
Początkujący

Cześć wszystkim!
Obudziłem się ze snu zimowego, odkurzyłem alfe i wybrałem się na plenerek. Zrobiłem parę fotek i nasunęło mi się pytanie: czy macie jakiś sposób, żeby na zdjęciu robionym kitem 18-55 budynek nie kładł się w stronę środka zdjęcia i czy to według was duzy minus dla dobrego zdjecia.
ps Bertone, Hovany dzieki za odwiedziny i opinie

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Jest cos takiego w większości programów do obróbki. Ja używam darmowego gimpa. Tam w narzędziach przekształcania masz opcję perspektywa. Ustawiasz kadrujesz i jest ok! :c37

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
shogunpolska
Początkujący

Dzięki Rutek68 pomogłeś mi sam na to nie wpadłem

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

shogunpolska napisał(a):

czy macie jakiś sposób, żeby na zdjęciu robionym kitem 18-55 budynek nie kładł się w stronę środka zdjęcia i czy to według was duzy minus dla dobrego zdjecia.

Jest jeszcze sposób bezpośredni: os obiektywu powinna być, w chwili robienia zdjęcia, pozioma. I nic nie trzeba kombinować później. Co najwyżej odpowiednio wykadrować.

A czy to minus? W większości wypadków tak. Jednak czasem takie zdjęcie ze zbiegającymi się perspektywicznie liniami może mieć dużo uroku. I odwrotnie - zdjęcie "wyprostowane" w GIMPie czy PSie, może wyglądać sztucznie i nienaturalnie.

------------------------------
fotoamator
shogunpolska
Początkujący

Dzięki Tadeusz właśnie o to mi chodziło, sprawdzę przy najbliższej okazji.
wrzucam dwie fotki: autoportret i jedno w trybie makro. Zapraszam do oceny
P.S. autoportret 9tka żeby nie było..

shogunpolska
Początkujący
profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

:c37
Do albumu rodzinnego w sam raz. I tyle. Szału nie ma.
Na 14 ostrość na dłoniach modelek. Jeżeli był to celowy zabieg to zupełnie bez sensu. Jeżeli "przypadek" to trzeba było usunąć takie zdjęcie...
Na 15 natomiast, połowę zdjęcia zajmuje pień. Po co? Pomysł całkiem zgrabny, ale proporcje nietrafione ;) .
Poza tym mógłbyś poćwiczyć jakąś obróbkę, bo te zdjęcia wyglądają jak "prostozpuszki".
pzdr