Podziel się wrażeniami!
Witam
Chciałabym poddać Waszej ocenie moje zdjęcia Mam 14 lat a fotografowaniem zajmuje się od około dwóch miesięcy więc krótko... posiadam sony 230+ obiektyw kitowy 18-55
Witam
Hmmm... bardzo dawno mnie tu nie było :smileyredface:
Aaaale.. wróciłam z nowym zdjęciem W tym roku jakże szlachetne dzieciątko obdarzyło mnie statywem Więc od razu zaczęłam kombinować Długie czasy otwarcia migawki i takie tam... więc wrzucam zdjęcie pawia, który gości na choince mojej babci
Rozumiem Twoją fascynację statywem i eksplorowaniem wyższych wartości przysłony, ale czy f 36 to aby nie przesada? Co chciałaś tym osiągnąć? Jeśli tylko popróbować to całkowicie zrozumiałe, ale zdjęcie raczej nie nadaje się do pokazywania szerszej publiczności.
I jeszcze jedno - wyłączyłaś stabilizację obrazu? Robiąc na statywie należy wyłączyć, inaczej zdjęcie wyjdzie poruszone (jak w Twoim przypadku)
Budapeszt-owe fajne choć faktycznie nie ostre
Ale przypomniało mi fajnie spędzone chwilę i znajomy taras widokowy z którego popełniłem dość zacną panoramę
Pozdrawiam
Hmm... w sumie nawet nie wiedziałam, że stabilizację muszę wyłączyć :smileyredface:
A z tą przysłoną to było czyste eksperymentowanie... no i nie wyszło ale też się spróbuję poprawić
Mam nadzieję, że w maju uda mi się wrócić do Budapesztu to już ze statywem spróbuję zrobić Może coś z tego wyjdzie
Każdy kiedyś zaczynał (a to akurat w instrukcji jest).Kimmi napisał(a):
nawet nie wiedziałam, że stabilizację muszę wyłączyć
Dooobsz, to ja sobie zapamiętam to już i będę jutro dalej kombinować
Witam
Popróbowałam znów z tymi `ptaszkowymi` ujęciami... Hmm....nie wiem czy coś tego wyszło, oceńcie sami I dodatkowo mam jedno pytanie... o co chodzi z tymi RAWami? Wiele się na forum o nich pisze a ja nie wiem o co chodzi, z góry dziękuję za odpowiedź
Po raz kolejny prosiłoby się o ostrzejsze zdjęcie. f13 to wciąż za dużo. Wystarczyłaby wartość f8.
RAWy? To najprościej mówiąc pliki "wyplute" z aparatu bez kompresji do JPG. Mają dużo więcej informacji i dużo większy rozmiar. RAWy wywołuje się programem (np. Lightroom) by uzyskać JPGi. Robiąc zdjęcia w RAWach masz dużo większe pole manewru przy obróbce zdjęcia, bo nie ucierpi na tym jakość zdjęcia, ale też proces jest bardziej pracochłonny.
Więcej na ten temat
Witam,
Czytam, że masz ochotę pójść w stronę fotografii. I życzę wiele dobrego i osiągnięcia celu. Jednak prace, które do tej pory pokazujesz... nie są zbyt pomysłowe, oryginalne, no może za wyjątkiem tego kieliszka... ale przed Tobą długa droga i wiele się może zdarzyć, ja osobiście życzę powodzenia.
Co do zdjęć na statywie... instrukcja instrukcją... ale ja nigdy nie wyłączam stabilizacji... i mi z tym dobrze. Pytałem się choćby tak uznanych fotografików jak StachP... i Ten też stabilizację ma cały czas włączoną. To nie jest reguła. Wiele zależy jak wspomniał Tadeusz od obiektywu, oraz, właśnie STATYWU. Bo jak masz jakiś badziewny statywik, któremu się nóżki trzęsą... to zapewniam Cię... wyłączenie stabilizacji nic nie da Im cięższy statyw... tym stabilniejszy. Fizyki nie oszukasz. Lekki statyw zawsze można obciążyć np. reklamówką z kamieniami, śniegiem... i jeszcze jedno... nie tupać i nie chodzić wokół statywu.
RAW... to inaczej negatyw cyfrowy. To jest dokładnie to co dostałaś na matrycę. RAW mówi o tym JAK naświetlasz. JPG jest nie tylko skompresowany, ale i obrobiony algorytmami, które zaszyte są w aparacie. Włączysz DRO... jpg to wykaże, RAW nie Ja osobiście robię zdjęcia RAW + JPG, czasami JPG jest tak dobry, że nawet do RAWa nie sięgam
Życzę powodzenia... ostrości i wyjątkowości widzenia... i zdrowia wiele
PS.
Do każdego aparatu SONY dołączone jest oprogramowanie do wywoływania RAWów... i jest to naprawdę doskonałe oprogramowanie. Sięgnij do niego
Hm... jestem w takim wieku, że mam milion pomysłów na raz w związku z tym co chcę robić w przyszłości I to z tą fotografią już nie jest aktualne, bo zrozumiałam, że ja się do tego nie nadaję Hm... może nie nie nadaje ale bardziej chodzi o to, że jeszcze muszę się BAAAARDZO dużo nauczyć