Podziel się wrażeniami!
SONY A700
Co do indora, ostra szyja, mydlane łoko.
Co do indora, ostra szyja, mydlane łoko.
To była blenda
Trochę krajobrazu.
Proszę o rady,co można poprawić ?
Pozdrawiam
13 - pisz w podpisie do zdjęcia że dosyć duże, proszę
14 - moje oko amatora dostrzegło denerwujące liście
15 - trochę za bardzo kombinowałeś z kolorami, tak mi się wydaje
Przepraszam, lampy faktycznie nie użyto, ale jak blenda, to trochę niewłaściwie zastosowana. Zbyt się skóra błyszczy, temu indykowi - a jasno tam było przecież (1/3200s) - można było złagodzić światło.photomusic napisał(a):
To była blenda
Tadeusz napisał(a):
... temu indykowi .
Też myslałem, że kura, ale poddałem się "trendowi" a gałązka? Nie chciałbym, żeby zabrzmiało to ironicznie, ale dla takiego znawcy PS-a,jak Ty to przecież chwila - szczególnie w CS-5, którego używasz.
Uwagi jak u panów wyżej, to 14 jest ok, ale faktycznie nieusunięte Ps'em gałązki mnie zaskoczyły...
dla mnie indyk taki sobie
za to ostatnie trzy fotki bardzo mi się podobają do usunięcia tylko te liście z 14 i będzie super
Pytasz, co można poprawić.
Jeżeli jesteś otwarty na szczerą prawdę, bez słodzenia i umyślnego wytykania błędów, to powiem z mojego punktu widzenia: wszystko
Tak po kolei:
1 razi mnie obróbka i to, że w symetrycznym motywie, od frontu jest niesymetryczny kadr, z powodu błędu już na początku fotografowania - stałeś poza linią symetrii budynku, należało stanąć bardziej w prawo. Razi obróbka, przekolorowane, przekontrastowane i przeostrzone.
3 - dlaczego wolna przestrzeń za postacią a nie przed? Również przekontrastowane, choć tutaj mniej razi i może się jeszcze bronić, kadr ma potencjał.
4 błąd naświetlania - czas był stanowczo zbyt krótki, do tego głębokie cienie i brak zbalansowania siły błysku z czasem i czułością, przez co tło jest źle naświetlone. Bałagan w kadrze, jeżeli jak napisałeś tematem był pszczoła, to nie udało się. Kadrowanie więc również do poprawy. Takie zdjęcia proponuję robić w M i unikać nierozproszonego światła.
No i pierwszy raz widzę aby pokazywać temat główny od d... strony.
5 przeostrzone i zbyt ostre światło
6 potężnie przekontrastowane i przekolorowane, źle powyciągane poziomy (jasna obwódka nad tłumem)
7 poziom wygładzenia skóry, no nie ma tam szczegółów ani żadnej naturalności, zbyt ostre światło i taki brak klimatu
10 co się dzieje na krawędziach postaci, to dramat, plastik, reszta j.w.
11 kadr, przeostrzenie, spłaszczający błysk
15 przekolorowane, przekontrastowane, niezbyt dobrze zbalansowane, kiepskie w odbiorze
14 źle naświetlone i jeszcze powyciągane ponad miarę, jasne obwódki ponad drzewami - poważny błąd, przekolorowane i przekontrastowane.
13 kolory, zupełnie nietrafione, z widoczkowych i tak najlepsze, bo najmniej błędów
Dobra rada ode mnie - aby łamać zasady, to trzeba je najpierw poznać
...i tak ogólnie, więcej umiaru we wszystkim może tylko na dobre wyjść, mam nadzieję, że z czasem sam zaczniesz dostrzegać błędy i strzec się ich, to byłoby z pożytkiem dla Twojej fotografii.
Szkoda, że zasłaniasz się przed pokazaniem jak fotografujesz dzieci, tak dużo o tym pisałeś, że chętnie zobaczyłbym wyniki z "alternatywnego" podejścia niż główny nurt, jestem bardzo rozczarowany.