anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lajam - Sycylia_Wyspy Eolskie

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Lajam - Sycylia_Wyspy Eolskie

:c71 Witajcie :)

Na początek to co mam najlepszego czyli Lajamka :smileyredface:

896 ODPOW. 896
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Sądzisz, że ludzie zachowywaliby się aż tak swobodnie, gdyby Lajam stał od nich oddalony o ~4 mety?

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

kuraq napisał(a):

Sądzisz, że ludzie zachowywaliby się aż tak swobodnie, gdyby Lajam stał od nich oddalony o ~4 mety?

Masz rację.
Jeśli by stał z wycelowanym aparatem-to…nie.
Jeśli by działał szybko i ich zaskoczył-mogłoby się udać.
Po tym zawsze w takim momencie trzeba podejść, przedstawić się, wytłumaczyć i poprosić o zgodę na publikacje (wystarczy skinienie).I chyba właśnie to jest największym problemem.
Lecz dla dobrej fotografii (publikacji), warto kupić sprzęt, warto wyjść z domu, warto zadać sobie trochę trudu i przełamać nieśmiałość.
Lajam idzie w dobrym kierunku.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

photomusic napisał(a):

Często, kiedy oglądam prace amatorów, nazywane przez nich „reportażem”, przy na ogół zadowalającym ich stanie technicznym (znakomite autofocusy i lampy błyskowe robią swoje), irytuje mnie ich oddalenie od człowieka, zarówno w sensie dosłownym (nieśmiałe, oddalone kadrowanie) jak również w sensie braku intymności, kontaktu z fotografowanym.

Są to reprodukcje osób na zdjęciu, nie żaden reportaż.
Uczcie się fotografować ludzi z bliska. O ile motyw tej fotografii z Amsterdamu jest świetny, to obiektyw-fatalny. Gdyby zrobić tę fotografię nie 135,lecz choćby 35mm, było by dobrze.

Po pierwsze nigdzie nie pisałem, że to reportaż.

Po drugie to zdjęcie z konkursu, którego tematem konkursu była: ZIMA - KWADRAT.

Po trzecie - gdyby nie było exifa, to byś guzik miał do powiedzenia w kwestii obiektywu i udzielania dość wątpliwych porad co do fotografii reportażowej i ulicznej. Bardzo często widzę, że exif powinien być usunięty bo ludzie zupełnie nie skupiają się na zdjęciu tylko "technikaliach".

Swoją drogą - parka z psem widziała, że im robię fotki i nawet mi pomachali.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Po pierwsze-gdzie napisałem, że to zdjęcie to reportaż?
Po drugie, –co wzbudza Twoje wątpliwości w „moich” radach?
Po trzecie-Nie widzisz różnicy w zdjęciu wykonanym szerokim i wąskim kątem?
Swoją drogą, to nie widzę u siebie danych exif (ban na IP)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

photomusic napisał(a):

Po pierwsze-gdzie napisałem, że to zdjęcie to reportaż?

:c91

photomusic napisał(a):

Często, kiedy oglądam prace amatorów, nazywane przez nich „reportażem”, przy na ogół zadowalającym ich stanie technicznym (znakomite autofocusy i lampy błyskowe robią swoje), irytuje mnie ich oddalenie od człowieka, zarówno w sensie dosłownym (nieśmiałe, oddalone kadrowanie) jak również w sensie braku intymności, kontaktu z fotografowanym.

Uczcie się fotografować ludzi z bliska. O ile motyw tej fotografii z Amsterdamu jest świetny, to obiektyw-fatalny. Gdyby zrobić tę fotografię nie 135,lecz choćby 35mm, było by dobrze.

photomusic napisał(a):

Po drugie, –co wzbudza Twoje wątpliwości w „moich” radach?

To, że nawiązujesz do znanej sentencji „Jeśli Twoje zdjęcia nie są dostatecznie dobre, to nie jesteś dostatecznie blisko”.

To tylko jedna z teorii. Ja nie uważam jej za jakiś kanon, którego miałbym się kurczowo trzymać.

photomusic napisał(a):

Po trzecie-Nie widzisz różnicy w zdjęciu wykonanym szerokim i wąskim kątem?

Widzę, ale nie wiem jakie to ma znaczenie. Zawsze oceniam zdjęcie i pomijam kwestie na jakim ISO je wykonano czy jakiej użyto ogniskowej. Poza tym akurat to zdjęcie niewiele by się różniło, nawet gotów jestem się założyć, że być nie potrafił odróżnić.

photomusic napisał(a):

Swoją drogą, to nie widzę u siebie danych exif (ban na IP)

Nie ma czegoś takiego jak problem z odczytem exif z powodu bana. Poza tym te 135mm to odczytałeś na "oko"?

profile.country.PL.title
martha.
Użytkownik

Bardzo naturalne, fajnie skadrowane zdjęcie zimowej scenerii.Bardzo mi się podoba.
:c61

Tommygun------
Początkujący

photomusic napisał(a):

BZDURA :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Fajny te kadr. Lubię tak. Szkoda, że się gościu poruszył (głowa), ale całe szczęście, dziewczyna trzyma się ostro :nauseated_face:

Tommygun napisał(a):

BZDURA :nauseated_face:

nie karmcie trollololo http://klubkm.pl/forum/images/smilies/troll.gif

Lajam napisał(a):

Dzięki niemu wygrałem Minoltę 5000! :c47

Fajnie. Załaduj jakiś dobry film i korzystaj z optyki, którą masz :smileythumbsup:

spoltrebor1ofcej
Początkujący

kris napisał(a):

Fajny te kadr. Lubię tak. Szkoda, że się gościu poruszył (głowa), ale całe szczęście, dziewczyna trzyma się ostro :nauseated_face:

kris napisał(a):

nie karmcie trollololo http://klubkm.pl/forum/images/smilies/troll.gif

ale super emotikonka :shock: :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

Co do zdjęcia to bardzo mi się podoba :thumbsup: ,osobiście nic bym nie zmieniała bo wyszło bardzo naturalnie :c20
I OCZYWIŚCIE MOJE GRATULACJE :c4