Podziel się wrażeniami!
Witam!
Po dość długim czasie pobytu na forum, zdecydowałem się w końcu na założenie własnej galerii. Fakt faktem że własnego aparatu jeszcze nie posiadam, skłaniał mnie do zrobienia galerii gdy już go zdobędę - lecz doszedłem do wniosku, że lepiej wystawić do opinii niektóre zdjęcia i wiedzieć co jest tragiczne złe i niedobre, a co może się podobać i ujrzeć światło dzienne.
Pierwsza wrzuta - Renault F1 Team w Poznaniu. Miło spędzony czas z kilkoma osobami z forum - dzięki. Można uznać że miałem wtedy aparat pierwszy raz w ręku, oczywiście z trybem "auto" - dopóki nie dojrzał tego kris i stwierdził że tak być nie może
Bakcyla załapałem, co ważniejsze, połknąłem. Na własny aparat niestety przyjdzie poczekać jakiś czas
Jak łatwo wywnioskować z mojego "wywodu" są to pierwsze eksperymenty fotograficzne, czekam na opinie i krytykę
Wszystkie zdjęcia robione 100 + SAL 18-200(3.5-6.3)
Będę 1. a jak
No co by tu napisać, jak na start fajnie, ahhh te wspomnienia które przywołały te zdjęcia
Jedyne co bym poprawił prócz pamiętaniu o ISO też miałem z tym problem to po usuwać te źdźbła np w forum5.jpg
O istnieniu ISO dowiedziałem się znacznie później
Co do trawy - nawet o tym nie pomyślałem
Miło było Cię poznać :smileythumbsup:KubaW napisał(a):
Pierwsza wrzuta - Renault F1 Team w Poznaniu. Miło spędzony czas z kilkoma osobami z forum - dzięki.
i witamy kolejnego rudzianina
Początek całkiem, całkiem.
Tak na szybko co mi "nie siadło".
Kadr na 2 leży i kwiczy. Jestem zdania, że na takich zdjęciach, pokazujących pojazd w ruchu trzeba zostawić odrobinę miejsca za i przed motywem głównym. Auto musi skądś przyjechać i dokądś jechać - ty Kubicy nie zostawiłeś ani odrobinę przestrzeni przed bolidem i za chwile "wyjedzie" z kadru.
4 - "portret" trebora całkiem udany. Ja jednak osobiście lubię kiedy wrzutka jest w miarę spójna. Jeżeli pokazujesz taką imprezę to staraj się żeby zdjęcia miały ze sobą jakiś związek (kierowcy, hostessy, garaże itp...). Taka fota pasuje do tzw bekstejdży, ale już w innym secie.
6 - nie wiem co zrobiłeś z kolorami, ale nie rób tego więcej
pzdr
Zajrzałem i tutaj
Niezły początek
Generalnie zgadzam się z tym, co napisał sg_cezar, z jednym wyjątkiem: "2". Bo, co do zasady, to jest wszystko święta prawda, ale akurat to zdjęcie podoba mi się takie, jak jest - dym z tyłu, auto przyspieszyło i wyjeżdża z kadru - i, pomimo statycznego (zamrożonego) zdjęcia, taki kadrowanie dodaje dynamiki.
Zasady są bardzo ważne, ale czasami, dla jakiegoś efektu, czy "innego spojrzenia" można i należy je złamać.
Bertone, sg_cezar, BobMarley23, Tadeusz - dziękuję za wizytę, i w większości za opinie
Co do zdjęcia #2: To i tak jest spory crop, zdjęcie robione zza siatki, Robert nie poczekał i po prostu mi uciekł
Co do kolorów w #6 - uważam że obróbka zdjęć jest generalnie bardzo subiektywnym zabiegiem, mi akurat takie kolory pasują - ale rozumiem że do większości może to nie trafiać
Następna wrzuta (#2)
Staram się zdjęcia wrzucać chronologicznie, czyli od Poznania gdzie miałem aparat po raz pierwszy w ręku. Teraz kolej na Festiwal im. Ryśka Riedla "Ku przestrodze" na polach marsowych w Chorzowie. Niestety zdjęć "gwiazdy wieczoru" nie wrzucę, gdyż zdjęcia się do tego po prostu nie nadają:(
Generalnie było to wielkie wyzwanie, rzuciłem się na głęboką wodę - trudne oświetlenie, mgiełka, co tu dużo gadać - było ciężko. Wybrałem 3 zdjęcia, które mimo tego że nie są najwyższych lotów, z czego zdaje sobie sprawę, uważam że opublikować można.
Te które pokazałeś też się nie nadają... Po pierwsze nie rozumiem po co wstawiać na forum nieudane foty jeżeli nie pokazują niczego wyjątkowego? A po drugie piszesz, że Muniek jest nieostry, ale zastanowiłeś się może z czego to wynikło? 1/13sec. 200mm i rock'owy wokalista - to nie miało prawa się udać.KubaW napisał(a):
Niestety zdjęć "gwiazdy wieczoru" nie wrzucę, gdyż zdjęcia się do tego po prostu nie nadają:(
1/13sec. 200mm i rock'owy wokalista - to nie miało prawa się udać.
Czasem nie warto sie upierać przy niskim ISO. Przy tak ciemnym obiektywie ISO 3200 mogłoby pomóc - byłby czas ok. 1/125s (Ale A100 ma tylko 1600) - warto poświecić szumy dla ostrzejszych zdjęć - tym bardziej, że i tak w czarno-bieli pokazałeś. Przydałby się obiektyw z f/2,8 przynajmniej...