anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KubaW - Jurgis Kairys

profile.country.en_GB.title
KubaW-----
Początkujący

KubaW - Jurgis Kairys

Witam!
Po dość długim czasie pobytu na forum, zdecydowałem się w końcu na założenie własnej galerii. Fakt faktem że własnego aparatu jeszcze nie posiadam, skłaniał mnie do zrobienia galerii gdy już go zdobędę - lecz doszedłem do wniosku, że lepiej wystawić do opinii niektóre zdjęcia i wiedzieć co jest tragiczne złe i niedobre, a co może się podobać i ujrzeć światło dzienne.
Pierwsza wrzuta - Renault F1 Team w Poznaniu. Miło spędzony czas z kilkoma osobami z forum - dzięki. Można uznać że miałem wtedy aparat pierwszy raz w ręku, oczywiście z trybem "auto" - dopóki nie dojrzał tego kris i stwierdził że tak być nie może :c97
Bakcyla załapałem, co ważniejsze, połknąłem. Na własny aparat niestety przyjdzie poczekać jakiś czas :c69
Jak łatwo wywnioskować z mojego "wywodu" są to pierwsze eksperymenty fotograficzne, czekam na opinie i krytykę :c22

Wszystkie zdjęcia robione :c56 100 + SAL 18-200(3.5-6.3)

26 ODPOW. 26
spoltrebor1ofcej
Początkujący

Będę 1. a jak :c34
No co by tu napisać, jak na start fajnie, ahhh te wspomnienia które przywołały te zdjęcia :nauseated_face:

Jedyne co bym poprawił prócz pamiętaniu o ISO :P też miałem z tym problem to po usuwać te źdźbła np w forum5.jpg

KubaW-----
Początkujący

O istnieniu ISO dowiedziałem się znacznie później :c46
Co do trawy - nawet o tym nie pomyślałem :-)

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

KubaW napisał(a):

Pierwsza wrzuta - Renault F1 Team w Poznaniu. Miło spędzony czas z kilkoma osobami z forum - dzięki.

Miło było Cię poznać :smileythumbsup:

Zdjęcia przypomniały mi ten super , eNdżinowy dzień :smileymrgreen:

1 - szkoda tylko tych odbić na karoserii ;)
2 - fajnie :smileythumbsup:
3 - też mieliście dobrą miejscówkę :c20
4 - Robert "poproszę trzy eNdżiny" :smileyhappy:
6 - troszkę mi kolorki nie pasują :smileyrolleyes:

Fajnie , że zdecydowałeś się założyć galerię. Będę tu wpadał od czasu do czasu :smileymrgreen:

Pozdrawiam

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
bob_marley23
Początkujący

i witamy kolejnego rudzianina ;)

.cezar.
Początkujący

Początek całkiem, całkiem.
Tak na szybko co mi "nie siadło".
Kadr na 2 leży i kwiczy. Jestem zdania, że na takich zdjęciach, pokazujących pojazd w ruchu trzeba zostawić odrobinę miejsca za i przed motywem głównym. Auto musi skądś przyjechać i dokądś jechać - ty Kubicy nie zostawiłeś ani odrobinę przestrzeni przed bolidem i za chwile "wyjedzie" z kadru.
4 - "portret" trebora całkiem udany. Ja jednak osobiście lubię kiedy wrzutka jest w miarę spójna. Jeżeli pokazujesz taką imprezę to staraj się żeby zdjęcia miały ze sobą jakiś związek (kierowcy, hostessy, garaże itp...). Taka fota pasuje do tzw bekstejdży, ale już w innym secie.
6 - nie wiem co zrobiłeś z kolorami, ale nie rób tego więcej :nauseated_face:
pzdr

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Zajrzałem i tutaj :D
Niezły początek :thumbsup:
Generalnie zgadzam się z tym, co napisał sg_cezar, z jednym wyjątkiem: "2". Bo, co do zasady, to jest wszystko święta prawda, ale akurat to zdjęcie podoba mi się takie, jak jest - dym z tyłu, auto przyspieszyło i wyjeżdża z kadru - i, pomimo statycznego (zamrożonego) zdjęcia, taki kadrowanie dodaje dynamiki.
Zasady są bardzo ważne, ale czasami, dla jakiegoś efektu, czy "innego spojrzenia" można i należy je złamać.

------------------------------
fotoamator
KubaW-----
Początkujący

Bertone, sg_cezar, BobMarley23, Tadeusz - dziękuję za wizytę, i w większości za opinie :D
Co do zdjęcia #2: To i tak jest spory crop, zdjęcie robione zza siatki, Robert nie poczekał i po prostu mi uciekł :c63
Co do kolorów w #6 - uważam że obróbka zdjęć jest generalnie bardzo subiektywnym zabiegiem, mi akurat takie kolory pasują - ale rozumiem że do większości może to nie trafiać :)
Następna wrzuta (#2)
Staram się zdjęcia wrzucać chronologicznie, czyli od Poznania gdzie miałem aparat po raz pierwszy w ręku. Teraz kolej na Festiwal im. Ryśka Riedla "Ku przestrodze" na polach marsowych w Chorzowie. Niestety zdjęć "gwiazdy wieczoru" nie wrzucę, gdyż zdjęcia się do tego po prostu nie nadają:(
Generalnie było to wielkie wyzwanie, rzuciłem się na głęboką wodę - trudne oświetlenie, mgiełka, co tu dużo gadać - było ciężko. Wybrałem 3 zdjęcia, które mimo tego że nie są najwyższych lotów, z czego zdaje sobie sprawę, uważam że opublikować można.

.cezar.
Początkujący

KubaW napisał(a):

Niestety zdjęć "gwiazdy wieczoru" nie wrzucę, gdyż zdjęcia się do tego po prostu nie nadają:(

Te które pokazałeś też się nie nadają... Po pierwsze nie rozumiem po co wstawiać na forum nieudane foty jeżeli nie pokazują niczego wyjątkowego? A po drugie piszesz, że Muniek jest nieostry, ale zastanowiłeś się może z czego to wynikło? 1/13sec. 200mm i rock'owy wokalista - to nie miało prawa się udać.
pzdr

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

1/13sec. 200mm i rock'owy wokalista - to nie miało prawa się udać.

Czasem nie warto sie upierać przy niskim ISO. Przy tak ciemnym obiektywie ISO 3200 mogłoby pomóc - byłby czas ok. 1/125s (Ale A100 ma tylko 1600) - warto poświecić szumy dla ostrzejszych zdjęć - tym bardziej, że i tak w czarno-bieli pokazałeś. Przydałby się obiektyw z f/2,8 przynajmniej...

------------------------------
fotoamator