annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Sony RX10 IV

profile.country.NL.title
JanBulthuis
Nieuw

Sony RX10 IV

Ik overweeg de compact camera Sony RX10 IV te kopen , maar kan nergens vinden of het mogelijk is van te voren handmatig de afstand in te stellen . Als je een vogel in de lucht ( vlucht) wil fotograferen is automatisch scherp stellen meestal niet mogelijk en dan wil ik een bepaalde afstand , bij voorbeeld 30 meter instellen . 

Is dat bij deze camera mogelijk ?

6 ANTWOORDEN 6
profile.country.NL.title
Amfion
Expert

Hallo @JanBulthuis en welkom bij de community!

 

Met Manual Focus kun je op een punt kunnen scherpstellen waarvan je weet dat de vogel daar gaat komen. Of de camera dan een precies aantal meters aangeeft weet ik zo uit mijn hoofd niet, ik heb deze camera niet bij de hand.

Je kunt ook het scherpstelgebied begrenzen.

Wat voor vogelfotografie vaak gedaan wordt met deze camera is Lock-on AF gebruiken, dan wordt de vogel gevolgd vanuit een punt dat je vooraf aangeeft of vanuit het midden.

 

Misschien word je wat wijzer door deze guides eens door te bladeren:

 

https://helpguide.sony.net/dsc/1720/v1/nl/index.html

https://www.wimarys.com/sony-rx10-iv-settings-tips-tricks/

 

Succes!

Groet,
Antonette

profile.country.NL.title
JanBulthuis
Nieuw

Dank Antoinette voor de uiterst snelle en accurate reactie .  Het exacte aantal meters hoeft niet precies als de vogel maar scherp is . Bij mijn huidige camera , de Panasonic F72 lukt dat niet en dan ziet de camera lucht en kan niet scherp stellen . Het is moeilijk zo niet onmogelijk een vogel in een klein  focusgebied in beeld te krijgen en houden omdat je natuurlijk de grootste vergroting ( brandpuntsafstand ? ) hebt gekozen . Dus zoals je aangeeft is instellen op een punt dan het beste alhoewel ik het voor zo'n dure camera een gemis zou vinden als je niet op een afstand kunt instellen zoals dat kon en zelfs moest  bij de allereerste camera's uit het jaar nul 😁!

Groet,

Jan

profile.country.NL.title
JanBulthuis
Nieuw

Dag Antoinette ,

 

Naar aanleiding van jouw antwoord nog eens op de gebruiksaanwijzing van mijn Panasonic FZ 72 gekeken .

Die kent ook een AF Lock en na enig proberen blijkt die ook zo te werken als jij hebt aangegeven voor de Sony RX IV.

Toch wil ik overstappen naar de RX IV want door de 1 inch lens zijn die foto's veel scherper . Bovendien zijn de macro foto's ; volledig gezichtsveld , hopeloos vervormd bij de FZ72 . Alleen is deze camera wel erg duur . Ik wacht nog even op een goedkopere uitvoering , maar wel met de 1 inch sensor.  

Groet,

Jan

profile.country.NL.title
Amfion
Expert

Hallo Jan,

 

Graag gedaan!

Er zijn eerdere versies van de rx10 die allemaal een 1 inch sensor hebben. De AF is al die tijd wel door ontwikkeld en in de laatste versies het meest accuraat.

Tja, het is inderdaad zeker geen goedkope camera...

 

Groet,

Antonette

 

profile.country.NL.title
usblack
Lid

Het is een prachtige camera met een groot bereik en lenskwaliteit. Maar niet de eenvoudigste camera, vooral het menu kost wat tijd om dit te doorgronden.

 

Of een vogel scherp afgebeeld wordt ligt niet alleen aan de camera zelf maar is van vele factoren afhankelijk. Veelal heeft dit te maken met de juiste instellingen door de gebruiker. Met de juiste instellingen kan deze camera dat zeer zeker wel. Gemakkelijk is dit niet en vereist zoals met elke camera veel oefening Een uitgebreide handleiding is bij een vorige post al eens genoemd:

 

https://helpguide.sony.net/dsc/1720/v1/nl/index.html

 

En waar je zeer zeker eens moet kijken is dit forum: https://www.facebook.com/groups/237387076755859/ alleen maar ervaringen en veel informatie van gebruikers met in bezit de Sony RX.

profile.country.NL.title
agraa000
Lid

Dat is mogelijk. JE moet je camera instellen bij opname breed. Dan volgt de zoeker het onderwerp.