- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
RX100 II - zamazane zdjęcia
Witam,
Z góry uprzedzam, że jestem amatorem jednak mam problem ze swoimi zdjęciami. Niezależnie czy robię je w pomieszczeniach czy na zewnątrz są lekko zamazane - szczególnie widać to na ludziach. Kombinuję z różnymi ustawieniami, zarówno auto jak i ustawienia ręczne i brakuje wyraźnej poprawy. Denerwuje mnie to o tyle, że mój wysłużony Canon s3 robił bardzo wyraźne zdjęcia nawet na auto.
Zastanawiam się czy możliwe jest, że po prostu sprzęt jest uszkodzony? Chyba, że jestem przewrażliwiony i wszystko jest OK?
Wstawiam przykładowe zdjęcia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj, na miniaturkach, które załączyłeś nic nie jestem wstanie stwierdzić. Wrzuć pliki w oryginalnmym rozmiarze nie wycinając exif ze zdjęć wtedy będzie wiadomo, czy ewentualna nieostrość nie jest spowodowana zbyt długim czasem naświetlania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ok to tylko jedno pytanie - jak wrzucić te zdjęcia bez wycinania exif?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Np. wrzuć zdjęcia bezpośrednio z aparatu (bez jakiejkolwiek obróbki, ingerencji programu komputerowego, zdjęcie powinno mieć zapisane dane aparatu z jakimi dana fotografia została wykonana) np. na dropboxa, photobucket lub inny serwer umożliwiający wstawienie dużego pliku i podaj link na forum.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wymaga zarejestrowania żeby móc ściągnąć pliki na dysk...może ktoś ma tam konto i zerknie. Ja wrzucam zdjęcia tutaj w pełnym rozmiarze i przechodz więc może spróbuj dodać jako obraz w wiadomości w pełnym rozmiarze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Drugie z wrzuconych zdjęć jest ok. Pierwsze focus jest ustawiony na ławkę a nie ma twarz dziecka, dlatego jest lekko rozmazana. Na trzecim wyostrzyło na huśtawkę, ewewntualnie dziecko się przemieściło. Podobnie na 4 zdjęciu, złapałeś focus w jednym miejscu, a dziecko się huśtało, więc w momencie wykonania zdjęcia było już w innym miejscu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy to jest wynikiem złego ustawienia aparatu czy moich błędów? Głownie fotografuje moja córkę wiec zależy mi na ostrości tych zdjeć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie jest to wina aparatu, aczkolwiek cybershot to nie lustrzanka i w pewnych warunkach preędkość działania AF jest dużo niższa niż w przypadku lustrzanek. Jak fotografujesz córkę to o ile mnie pamięć nie myli jest taka opcja w tym aparacie jak wykrywanie trwarzy włącz ją włącz śledzenie i włącz ciągły af (af-c) dzięki temu aparat powinien starać się cały czas ostrzyć na Twarz Twojej córki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To mam prośbę o pomoc w wyborze kilku funkcji:
- obszar autofocusa?
- tryb pomiaru?
co w tych przypadkach powinienem ustawić?
- « Poprzedni
- Następny »