Podziel się wrażeniami!
Witam! Użytkując telewizor Sony Bravia KDL-43W808C napotkałem na problem, związany z utrzymaniem ustawionej listy kanałów satelitarnych. Posiadam instalację antenową z konwerterem monoblock z wbudowanym przełącznikiem diseq. Po podłączeniu anteny pod telewizor wyszukałem kanały uwzględniając tylko transpondery na których znajduja się polskie kanały FTA z satelity Hot Bird 13. Wyszukane kanały zapisały mi się na liście "ogólnego satelity" na pozycjach od 100 w górę. Chcąc uporządkować listę poprzestawiałem programy ustawiąjąc je na pozycjach 1,2,3,4.... itd. Dusząc przycisk "guide" na pilocie mogłem swobodnie zmieniać kanały z ustawionej listy. Ustawienia te utrzymywały sie do czasu wyłączenia telewizora. Po ponownym uruchomieniu w chwili wyboru kanały z listy telewizor zmienia jego pozycję na wcześniejszą powyżej 100 likwwidując pozycję na której został ustawiony. Wykonałem wszystkie najnowsze aktualizacje oprogramowania oraz przywróciłem telewizor do ustawień fabrycznych. Problem przestał się pojawiać przez tydzień, poczym zaczął wystepować ponownie. Oto przykład wysępujacego problemu:
https://www.youtube.com/watch?v=7W8k9GCkwZY&feature=youtu.be
Na filmie widzę, że w zakładce 'Ustawienia satelity' jest opcja 'Automat. aktualizacja kanałów sat.'. W starszych TV Bravia można było tą opcje ustawić na 'wł.' lub 'wył'. Nie wiem jak jest w modelach z Androidem, czy jak się tam wejdzie, czy są jeszcze dodatkowe opcje. Jednak spróbowałbym wyłączyć wszystko co z tą opcją jest związane i sprawdzić czy problem będzie występował nadal.
Być może jutro będę mógł odebrać zamówionego KDL-50W809C to wtedy sprawdzę osobiście występowanie tego problemu.
@BMalina, mam pytanie. Gdy nagrywałeś ten film przedstawiający problem to jaką wersje softu miałeś w swoim TV?
Problem z tą listą kanałów SAT jest generalnie szerszy w EU, piszą o tym na angielskim forum Sony.
Witam. Soft z 21 grudnia. Jednak nowa wersja pojawiła się 2 lutego. Zaktualizowałem przed chwila do najnowszej i zobaczymy czy nadal będzie to samo.Nowa wersja zgodnie z opisem ma poprawić stabilność pracy telewizora związaną z ponownym startem urządzenia podczas zmiany kanału. Aktualizacje satelity mam wyłączonę, też początkowo myślałem że może to być właśnie z tym związane (zmiany na transponderach zmieniają liste), ale to nie to.
Swojego KDL-50W809C nabyłem w poniedziałek wieczorem, wyprodukowany w grudniu 2015, po odpaleniu znajdował się w nim soft z października, wersja v2.605. We wtorek skonfgurowałem ustawienia satelity pod Astre i Hotbirda oraz wyszukałem kanały z kilku transporderów, kanały na liście ustawiły się od 100 w górę. Edytowałem liste i przesunąłęm kilka kanałów aby zaczynały się od 1. Przez kilka godzin obserwowałem sytuacje na tej wersji oprogramowania i nie zauważyłem problemów. Postanowiłem wgrać mu najnowszy soft z grudnia, jednak wszedłem na support tego modelu i zobaczyłem, że wyszedł najnowszy soft z 02.02, więc ściągnąłem najnowszą wersje v3.179 i wgrałem. Po włączeniu na kanały satelitarne na najnowszym oprogramowaniu zaczęły się objawy opisywane i pokazane przez Ciebie na filmie, czyli po włączeniu na dany kanał, zostaje on przesunięty w górę.
Ogółnie mam wrażenie, że na tym najnowszym sofcie poruszanie się po opcjach 'Ustawień cyfrowych' jest wolniejsze niż na poprzedniej wersji.Gdy chciałem ponownie wyszukać kanały satelitarne, po wejściu na danego satelite zatrzymywałem się na opcji 'Rodzaj przeszukiwania' i nie mogłem zejść niżej, TV się zwieszał, pomagało jedynie wyjście z 'Ustawień cyfrowych' przez użycie przycisku 'TV' lub 'GUIDE'. Przywróciłem TV do ustawień fabrycznych i wyszukałem kanały ponownie. Zgrałem liste na pendriva i zamierzam ją posortować w programie SetEditSony, a potem wgrać i sprawdzić czy będzie się sypać, bowiem do sortowania listy przez TV trzeba mieć anielską cierpliwość.
Potwierdzam. Telewizor po aktualizacji do najnowszego oprogramowania po przejściu w "ustawienia cyfrowe" ma strasznie opóźnioną reakcje, co dodatkowo utrudnia ustawienie listy naziemnej czy satelitarnej. Jak widać nowa aktualizacja nie rozwiązała problemu z tematu a dodatkowo spowolniła sterowanie ustawieniami. Pozostaje czekać na kolejną poprawkę oprogramowania. Próbowałem wcześniej ustawić liste w programie SONY EDITOR jednak nie wiem jak zgrać liste na pendriva, nie mam opcji wyeksportowania listy kanałów w menu.
Jak wejdziesz w 'Ustawienia cyfrowe', a następnie w 'Ustawienia techniczne' to będzie tam opcja 'Przesyłanie listy programów', opcja jest aktywna gdy do TV włożony jest pendrive. Ja zgrywałem na pendrive podłączony pod USB1. Po włożeniu pendriva do komputera lista kryje się pod plikiem "sdb.xml".
Udało mi się zgrać tą liste i ustawić w "Sony Editor". Początkowo nie wychodziło - problemem okazała się podłączona bezprzewodowa klawiatura. Gdy dwa porty USB są zajęte nie pojawia się opcja wyeksportowania listy, może być tylko jedno urządzenie USB podłączone. Zobaczymy czy teraz również telewizor zacznie samoczynnie robić zmiany, jak narazie jest OK. Mam w planach zakup CAM-a z ofertą SMART HD, jednak jak nadal zacznie "wariować" to będe zmuszony skorzystać z zewnętrznego dekodera, czego chciałbym uniknąć, jeden pilot to jednak wygoda. Martwi też troche mnie ta nowa aktualizacja spowalniająca prace menu, żeby SONY nie przetestowało jak to działa i wypuszczało coś takiego to porażka. Dzięki za pomoc arik92. Pozdrawiam
Nad CAM-em do karty SMART HD też się zastanawiam, ale póki Sony nie poprawi należycie softu w modelach z androidem, aby obsługiwał prawidłowo DVB-S/S2 to wolę trzymać karte w Nbox 5800SX z Enigmą. Do tego zauważyłem kolejny bug w oprogramowaniu, zarówno na starej wersji z października oraz najnowszej z lutego związany autoformatowaniem obrazu. Mam jeszcze Bravie EX501 z 2010 roku i tam takie coś nie ma miejsca, więc jutro nagrywam film przedstawiający problem, przedstawiam go na forum oraz wsparciu technicznemu Sony.
Panowie dwie sprawy. Pierwsza,wgrać aktualizacje na nowo nawet z 2x jak nie ma efektu,druga sprawa, idźcie do jakiegoś punktu nc+ i zapytajcie o różnice między CI a dekoderem. Nie potrafię tego wytłumaczyć ale w skrócie na dekoderze jest więcej wyboru i filmów w stylu Vod, Vod nc+.