Podziel się wrażeniami!
Drodzy użytkownicy,
czy spotkaliście się z problemem opóźnienia dźwięku vs obraz? opóźnienie jest zauważalne (1-2 sekundy). Wyjątkowo irytujące przy dialogach.
Opóźnienie występuje niezależnie od źródła sygnału (dekoder (via HDMI), netflix z appki w telewizorze, nawet z PC, który osobno wysyła obraz do telewizora poprzez HDMI, a dźwięk poprzez optykę do amplitunera)
Telewizor pracuje z amplitunerem - wysyłając sygnał dźwiękowy poprzez standardowe wejście światłowodowe (używając przejściówki SONY w telewizorze).
Problem czasem da się rozwiązać gmyrając w opcjach dźwięku, ale przy każdorazowym włączeniu telewizora, lub wybraniu źródła, problem wraca.
Ciężko cieszyć się nowym TV z czymś takim, mamy jakieś podejrzenia co jest nie tak?
J
Mam podłączony do 65XR70 dźwięk przez amplituner Denon i opóźnień nie mam. Słuchawki po BT też bez opóźnień.
Widziałem gdzieś w opcjach tv ustawienia synchronizacji A/V może to trzeba włączyć? Ja mam ustawioną synchronizację w amplitunerze i działa ok. A jak masz podłączony tv z ampli, wszystko masz po eARC z tv do ARC w ampli? Popróbuj kombinacji. No i może taka banalne niedopatrzenie czyli aktualizacja tv.
Ja z kolei zauważyłem że skala głośności różni mi się w oznaczeniu w tv i ampli. Jak w tv jest na 25 to na ampli mam 22,5. Jak zejdę do 0 to jak tylko lekko ruszę czyli w ampli na 0,5 to na tv wyskakuje 3. Tego nie mogę zmienić i ustawiać aby były zsynchronizowane.