annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Hoe zou de wereld er in 2050 uitzien?

profile.country.GB.title
_J.G.M_
Community Team

Hoe zou de wereld er in 2050 uitzien?

Voor het project ONE DAY, 2050 / Sci-Fi Prototyping zijn ontwerpers van het Sony Creative Center samen gaan zitten met scifi-auteurs om mogelijke verhalen voor 'Tokio in 2050' te schrijven.


In het project stond het idee van 'scifiprototypes' centraal. Hierbij wordt er met een scifibril naar de toekomst gekeken en wordt er vervolgens terug naar het heden gewerkt om ontwikkelingen in kaart te brengen.


Er werden vier hoofdthema's behandeld: WELZIJN, WONEN, ZINTUIGEN en LEVEN. In dit artikel bekijken we deze thema's een voor een.

 

Thema 1: WELZIJN, 2050


Een AI-therapeut die dicht bij mensen staat en om hun welzijn geeft.

 

well-being.JPG


In 2050 worstelen mensen nog altijd met stress. Er is namelijk geen enkele manier om frustraties op het werk, liefdesverdriet, het verlies van een dierbare of andere pijnlijke, stressvolle ervaringen te vermijden. De ontwerpers geloven echter wel in een toekomst waarin we AI kunnen gebruiken om mensen beter te wapenen tegen stress.
Hiervoor is het wel belangrijk dat iemand zich open kan stellen voor een AI-therapeut. Mensen moeten zich ermee kunnen identificeren.


De ontwerpers hebben een veranderende AI-therapeut bedacht, die zich optimaal aan de persoon kan aanpassen en relevant advies kan bieden. In het prototype wordt een draagbaar apparaat gebruikt dat op de huid wordt aangebracht op een plek met veel bloedvaten, zodat de stresshormonen en andere gegevens kunnen worden gemeten. Wanneer de sensor een ongewone meting doet, wordt er een weerbaarheidsprogramma opgestart waarmee de persoon de AI-therapeut zelf via contactlenzen kan inschakelen.

 

Thema 2: WONEN, 2050


Cultuur en klimaat komen samen in drijvende, mobiele huizen.

 

habitat.JPG


Het uitgangspunt voor dit prototype was het toekomstscenario dat groepen mensen mogelijk hun huis op het land kwijtraken vanwege klimaatverandering en politieke ontwikkelingen, en op zee gaan wonen. Daarom is er een prototype ontwikkeld van een woning voor op het water. Dit is een woonruimte die de bewoners zelf kunnen samenstellen en kunnen combineren met andere woningen om zo een gemeenschap te vormen, zodat ze zich aan verschillende omstandigheden kunnen aanpassen en veilig en comfortabel op zee kunnen wonen.


De wooneenheden hebben natuurlijk ook een ecosysteem voor energie nodig. Hiervoor werden de onderzoekers van het project Open Energy System van Sony Computer Science Laboratories (Sony CSL) benaderd. Ook werden de ontwerpers van Sony geraadpleegd die werken aan de ontwikkeling van omgekeerde pendels in robots als AIBO, zodat het team meer te weten kon komen over golfbewegingen, wat ongetwijfeld de grootste uitdaging is voor het leven op zee.


De interactie tussen de verschillende woningen was een van de belangrijkste onderwerpen. Daarom heeft iedere eenheid een zes- en driehoekig ontwerp, zodat ze aan elkaar kunnen worden verbonden en er in deze nieuwe leefwereld drijvende dorpen, landen en gemeenschappen kunnen ontstaan.

 

Thema 3: ZINTUIGEN, 2050


Dynamische entertainment van gedeelde ervaringen aan de hand van geur.

 

sense.JPG


Bij dit thema draaide alles om geur: een zintuig dat Sony graag wil opnemen in het entertainment-aanbod.
Itsuki Tsukui is de schrijver van een verhaal over een toekomst waarin virtuele restaurants geuren op het menu hebben staan die mensen kunnen 'nuttigen' in een wereld waarin sinds de huidige pandemie gezichtsmaskers een grote rol spelen. Aan de hand daarvan werd er een prototype ontwikkeld van een geurendienst en een maskerachtig hulpmiddel.


Geur, geheugen en emoties zijn bijzonder nauw met elkaar verbonden. Dit prototype verzamelt gegevens van zintuiglijke apparaten in persoonlijke omgevingen en produceert geuren zodat mensen eerdere ervaringen opnieuw kunnen beleven, op nieuwe manieren kunnen communiceren en nieuwe ervaringen kunnen opdoen.


Er liggen hierin niet alleen ongelooflijk veel mogelijkheden voor gloednieuwe vormen van entertainment, maar volgens de ontwerpers is het dankzij dit prototype ook mogelijk om onderzoek te doen naar het belang van geuren in het voorkomen van Alzheimer, de bevindingen ten aanzien van geur- en smaakproblemen bij herstellende COVID-19-patiënten en de rol die geuren spelen in romantische en persoonlijke relaties. Het moge duidelijk zijn dat geuren in de toekomst een enorme rol kunnen spelen in ons algehele welzijn.

 

Thema 4: LEVEN, 2050


Een hulpmiddel waarmee mensen nieuwe mogelijkheden voor hun leven kunnen ontdekken.

 

life.JPG


In het verhaal van scifi-auteur Taiyo Fujii wordt er in 2050 een duidelijk onderscheid gemaakt tussen een 'baan' (met als doel in het levensonderhoud te voorzien) en 'werk' (met als doel voor ontspanning en voldoening te zorgen). Bovendien zijn er talloze andere sociale voorzieningen beschikbaar. De personages in het verhaal hebben de mogelijkheid om verschillende routes te nemen en twee verschillende levens te leven.


De mogelijkheden die er zijn om het leven uit te stippelen (in de echte wereld) zijn momenteel nog beperkt tot de persoonlijke financiële situatie en eigen middelen. In de toekomst zijn er nog tal van factoren die een rol gaan spelen en met dit prototype kunnen gebruikers hun leven op een nog bredere en inspirerende manier uitstippelen.


Gebruikers kunnen met dit prototype een levensweg simuleren aan de hand van bepaalde scenario's. Hierdoor hebben mensen belangrijke beslissingen in eigen hand en wordt tegelijkertijd de onderlinge afhankelijkheid van de mens en technologie omarmd, zodat iedereen goed geïnformeerd de toekomst tegemoet kan treden.

 

Wat vindt u van het project Sci-Fi Prototyping en de visie op de toekomst? Laat het ons weten in de opmerkingen onder het artikel!

 

Dit artikel is een bewerkte versie van het origineel op Sony.net, dat hier beschikbaar is: https://www.sony.com/en/SonyInfo/design/stories/sci-fi_prototyping/ 

Tags (2)
1 ANTWOORD 1
profile.country.NL.title
pa3eia
Expert

 


73's

 

I don't know everything, just trying to help you!!!
Thanks about the Kudos!!!