annuleren
Resultaten voor 
Zoek in plaats daarvan naar 
Bedoelde u: 

Word nu lid en maak deel uit van onze community!

Van gettoblaster naar speelgoedblokje

profile.country.NL.title
Juliette_H
Lid
Lid
1.486  Weergaven

Van gettoblaster naar speelgoedblokje

Auteur: Sony Europe

boombox.png

Als we terugkijken op de eerste gettoblasters die op de markt kwamen, is het bijna niet te geloven dat deze ooit werden gezien als een 'draagbare' oplossing om naar muziek te luisteren.

 

De Lasonic TRC-931 — uitgebracht in de jaren tachtig en door velen beschouwd als de 'Godfather' van de gettoblasters — woog maar liefst 14 kg en had tien D-batterijen nodig om te werken; nauwelijks de meest efficiënte manier om onderweg naar wat muziek te luisteren.  

Er was echter één pluspunt aan hun grootte en gewicht: het enorme geluid dat ze produceerden. Bedrijven rustten de gettoblasters uit met grote woofers vol bas met een diameter van wel 30 cm, waardoor ze ideaal waren om met je crew te breakdancen op de hoek van de straat.

 

Met het verstrijken van de tijd begon de miniaturisering van technologie grip te krijgen. Om gettoblasters praktischer te maken, werden ze steeds kleiner gemaakt, maar dit ging ten koste van het geluid. Zonder de grote speakers leverden ze niet dezelfde geluidskwaliteit waar we juist zoveel van genoten.

 

SRS speaker.png

 

Tegenwoordig is het anders. Draagbare speakers worden nog steeds kleiner en kleiner, maar ze leveren nu wel het geluid van iets dat veel groter is.

 

De reden? Passieve radiatoren.

 

Een passieve radiator is in feite een speaker waarbij de 'ingewanden' zijn verwijderd, waardoor er alleen nog het frame, de ophanging en de speakerconus zijn overgebleven. De radiator wordt vervolgens precies achter de werkelijke speaker gemonteerd in plaats van ernaast, waardoor er veel ruimte wordt bespaard.

 

passive radiator.PNG

 

Wanneer er muziek wordt afgespeeld, trilt de speaker aan de voorkant heen en weer — hoe luider de muziek, des te heviger de trillingen. Dit zorgt voor interne luchtbewegingen, waardoor de passieve radiator gaat trillen, geluidsfrequenties creëert en in feite als een tweede speaker fungeert. Zo kan een kleine speaker twee keer zoveel vermogen produceren en de lage frequenties beter tot hun recht laten komen.

 


Dankzij passieve radiatoren wordt het volume van een speaker niet langer bepaald door de grootte ervan. Het ultieme bewijs hiervoor is onze eigen SRS-X11, een speaker die niet groter is dan een speelgoedblokje en slechts 215 g weegt. Toch levert deze speaker een indrukwekkend audiovermogen van 10 W dankzij de dubbele passieve radiatoren.

 

De kracht van de ouderwetse gettoblaster is samengeperst tot iets wat gemakkelijk in je tas past. Ga er deze zomer dus op uit en speel je favoriete muziek af op vol volume.

teaser.png

 

blogid0037